Nadležni iz Glavnog grada ne znaju koje će poljoprivredne parcele ponuditi u zakup i gdje se nalaze

Na pitanje "Vijesti" kada će biti sačinjen spisak i da li postoji rok za to, sekretar Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Miljan Barović je odgovorio da "će to uraditi Komisija, koja tek treba da bude formirana, a rok ne postoji"
801 pregleda 0 komentar(a)
Barović, Foto: Printscreen/Skupstina Glavnog grada
Barović, Foto: Printscreen/Skupstina Glavnog grada

Nadležni iz Glavnog grada još ne znaju koje će poljoprivredne parcele ponuditi u zakup i gdje se nalaze.

To je saopšteno na današnjoj Centralnoj javnoj raspravi povodom Odluke o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta radi podsticanja poljoprivredne proizvodnje.

Na pitanje "Vijesti" kada će biti sačinjen spisak i da li postoji rok za to, sekretar Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Miljan Barović je odgovorio da "će to uraditi Komisija, koja tek treba da bude formirana, a rok ne postoji".

"Kada komisija bude formirana, očekujemo da to bude brzo urađeno", kazao je Barović.

On je pojasnio da najveći procenat zemljišta, koje namjeravaju da daju u zakup je zastupljen u Golubovcima, odnosno 35 odsto.

"Zemljište se nalazi i u Donjim Kokotima, Berima, Pavlovinama, na Marezi i drugim lokacijama", kazao je Barović.

Kako je saopšteno, minimalna površina zemljišta koje se može uzeti u zakup je pola hektara, a rok je do trideset godina. Godišnja naknada za hektar zemljišta uzetog u zakup je stotinu eura.

"Najveći benefit je svakako zemljište, koje se uzima u zakup", kazao je Barović.

Pojašnjeno je da se zemljište može uzeti u zakup za bilo koju granu poljoprivrede za koju ponuđač smatra da će mu se isplatiti. Ukoliko na parcelama, čiji će spisak biti objavljen, a nakon što ih Komisija popiše, ne postoji infrastruktura, obaveza je zakupca da je uradi, ukoliko mu je potrebna.

Da bi neko zakupio parcele, kako je objašnjeno, mora da bude registrovanipoljoprivrednik.

Nakon što Odluka prođe javnu raspravu, potrebno je da Skupština Glavnog grada je usvoji.

Bonus video: