Medenica: Želimo da testiramo što veći broj ljudi; Radojević: Hospitalizovano 10 pacijenata, planiran značajan otpust

U bolnicama u Beranama i Baru nema pacijenata na liječenju od koronavirusa
21922 pregleda 27 komentar(a)
Sanja Medenica i Nemanja Radojević, Foto: PR Centar
Sanja Medenica i Nemanja Radojević, Foto: PR Centar
Ažurirano: 29.04.2020. 17:31h

Na bolničkom liječenju trenutno je 10 pacijenata od koronavirusa.

Kako je kazao pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore Nemanja Radojević, sedam pacijenata je na liječenju u KCCG, a tri u Opštoj bolnici u Baru.

On je kazao da u Opštoj bolnici u Beranama nema pacijenata na liječenju od koronavirusa.

Radojević je kazao da su dva pacijenta danas otpuštena iz Opšte bolnice u Nikšiću.

Radojević je kazao da se u KCCG na liječenju nalazi četiri pacijenta na infektivnoj, jedan na internom odjeljenju i dva na respiratoru

"Za sjutra je planiran značajan broj otpusta. Kod sva tri pacijenta iz Bara su dva negativna testa, a u KCCG kod dva ili tri pacijenta je negativan nalaz. Tako da će manje od pet pacijenata biti na bolničkom liječenju", rekao je Radojević.

Nemanja Radojević
Nemanja Radojević(Foto: Screenshot)

Dodao je da su pacijenti na respiratoru životno ugroženi i da im je stanje ozbiljno.

Radojević je podsjetio da selo Biokovac kod Bijelog Polja više nije u karantinu i dodao da, s obzirom na to da su Tuzi stekle status kao sve opštine u Crnoj Gori, trudnice iz te opštine se ne moraju porađati u bolnici Kodra.

"Ta bolnica, ostaje za isključivo trudnice koje su pozitivne na koronavirus", rekao je Radojević.

Načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti Sanja Medenica pozvala je građane da se jave na dobrovoljno testiranje na koronavirus.

"Želimo da uzorkujemo što veći broj građana", dodala je.

Sanja Medenica
Sanja Medenica(Foto: Screenshot)

Istakla je da ne smije biti opuštanja.

"Mjere se moraju poštovati. Novi talas epidemije bi značio povećanje broja oboljelih. Želimo da testiramo što veći broj ljudi kako bi registrovali što veći broj asimptomatskih nosilaca. Oko 20 odsto kod nas su asimptomatski nosioci, uglavnom djeca. Osnovna preventivna mjera je distanca, higijena ruku, radnog i životnog prostora. Što se tiče okončanja epidemije o tome ne možemo pričati, pa čak i da držimo sve pod kontrolom. U svijetu je preko tri miliona regitrovanih slučajeva. Kod nas je sve pod kontrolom ali moramo ići na to da tražimo asimptomatske nosioce. Sve zavisi od toga kako se kreće epidemija u regionu, svijetu", kazala je Medenica.

Bonus video: