CGO pitao ASK: Šta je sa prijavom protiv Pupovićeve?

Kandidatkinja bila član OO DPS Budva, što nije u skladu sa uslovima za direktora Agencije. CGO uputio urgenciju u vezi sa ovim prekršajem
2362 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica Savjeta ASK, Foto: Antikorupcija.me
Sa jedne od ranijih sjednica Savjeta ASK, Foto: Antikorupcija.me

Centar za građansko obrazovanje (CGO) još jednom je od Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije juče tražio informaciju, jer ni poslije više od tri sedmice nisu dobili odgovor da li je protiv kandidatkinje za direktoricu Agencije Elviru Pupović podnijeta krivična prijava.

Popovićeva se javila na drugi konkurs za direktoricu Agencije, ali je njena prijava odbačena, jer kao bivša članica budvanskog odbora DPS nije ispunjavala uslov da u posljednjih 10 godina nije bila član organa političke partije.

Viša pravna savjetnica u CGO Snežana Kaluđerović je, početkom aprila u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, tražila od Savjeta Agencije podatak da li je to tijelo podnijelo krivičnu prijavu protiv kandidatkinje zbog sumnje da je prekršila Zakon o sprečavanju korupcije prilikom prijave za kandidaturu, a imajući u vidu da je bila članica OO DPS.

“Čime je svjesno prekršila Zakon prijavljivanjem u izbor na ovu poziciju i na što je ukazano tokom intervjua sa istom”, navodi se u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

CGO je krajem prošle sedmice u analizi “Crna Gora i korona” istakao da su neki članovi Savjeta najavili da će protiv nje biti podnijeta krivična prijava, ali da na upit CGO o tom slučaju nisu dobili odgovor.

Kaluđerović je u drugom dokumentu zatražila informaciju da li je pokrenuta procedura utvđivanja odgovornosti onih koji su obrađivali tehničku dokumentaciju i onih koji su potvrđivali validnost njene kandidature, a s obzirom da su informacije o njenom članstvu u budvanskom DPS-u bile dostupne prije konačnog potvrđivanja validnosti kandidature o čemu su, napominje ona, i mediji izvještavali.

“Vijesti” su prije potvrđivanja kandidature objavili da je ona bila u Opštinskom odboru DPS-a, a da Zakon jasno propisuje da za direktora Agencije ne može biti izabrano lice koje je u posljednjih deset godina bilo o organima političke partije.

U međuvremenu je njena kandidatura potvrđena, ali je Savjet Agencije desetak dana kasnije prilikom razgovora sa kandidatima utvrdio da ona nije dostavila tačne podatke. Na ovaj propust je članovima prije razgovora sa njom ukazao član Savjeta Zlatko Vujović.

„Ja više nisam član partije. Nisam član nijedne partije. Predlagana sam i u ovom sazivu OO DPS Budva, ali nisam imenovana i odabrana za članstvo“, kazala je Pupovićeva na audio snimku koji je dostavljen poslije sjednice Savjeta.

Predsjednik Savjeta Momčilo Radulović istakao je da se ne radi o članstvu u partiji, nego o članstvu u organima partije, kazavši joj da razgovor sa njom ne može biti nastavljen jer zbog toga ne ispunjava uslove.

Razgovor je nastavljen sa kandidatima, v.d. direktora Agencije Savom Milašinovićem i državnim tužiocem Vukasom Radonjićem, ali nijedan od njih dvojice nije dobio potrebnu podršku članova Savjeta.

Savjet Agencije sastaće se sjutra, kako bi na prvoj sjednici razmatrali Izvještaj o radu ASK za prvi kvartal 2020, a na drugoj sproveli provjeru imovinskog kartona v.d. direkotra. Prva sjednica će se prenositi najvjerovatnije na Jutjubu, a druga će, prema Poslovniku, biti zatvorena za javnost.

Bonus video: