Verici Maraš plata porasla za 2.200 eura, postala je vlasnica i četvrtog stana

Maraš nije odgovorila na pitanja “Vijesti” da li je Agenciji dostavila vanredni izvještaj u vezi sa novom nekretninom.
8903 pregleda 7 komentar(a)
Maraš, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Maraš, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Izvršna direktorica kompanije “Plantaže” Verica Maraš postala je u toku prošle godine vlasnica četvrtog stana, a njena neto plata porasla je za 2.200 eura u odnosu na godinu ranije, pa sada iznosi 7.367 eura.

To stoji u njenom godišnjem izvještaju o imovini i prihodima, dostavljenom Agenciji za sprečavanje korupcije.

Maraš je odranije je vlasnica stanova od 40, 46 i 147 metara kvadratnih, a u posljednjem redovnom kartonu se prvi put pominje stan od 45 metara kvadratnih, a kao osnov sticanja navodi se zajam.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, javni funkcioner dužan je u roku od 30 dana od dana uvećanja imovine vrijednosti preko 5.000 eura Agenciji dostavi vanredni imovinski karton. Zaprijećena novčana kazna za one koji to ne urade je do 2.000 eura.

Maraš nije odgovorila na pitanja “Vijesti” da li je Agenciji dostavila vanredni izvještaj u vezi sa novom nekretninom.

Iz Agencije kazali da ga je ona prijavila u redovnom godišnjem izvještaju.

“U postupku Agencija na osnovu prikupljenih podataka od organa koji raspolažu podacima o prihodima i imovini zakonskog obveznika utvrđuje tačnost i potpunost navedenog Izvještaja, pri čemu istovremeno cijeni da li je kod zakonskog obveznika u proteklom periodu stečena određena imovina i svi neophodni pravni uslovi na osnovu kojih je isti bio u obavezi dostavljanja vanrednog izvještaja usljed uvećanja imovine preko 5.000 eura. Na osnovu prikupljene dokumentacije i rezultata sprovedenih provjera Agencija će utvrđivati postojanje elemenata za pokretanje postupaka utvrđivanja eventualnog kršenja zakona”, navodi se u odgovoru Agencije na pitanje “Vijesti” da li je pokretala protiv Maraš postupak jer stan nije prijavljen vanrednim kartonom.

Iz Agencije nisu konkretno odgovorili na naše pitanje da li je Maraševa izvještaj o imovini dostavila nakon zakonskog roka, odnosno nakon 31. marta. Datum na onlajn bazi Agencije je 3. april.

“Agencija u drugom kvartalu sprovodi kontrolu u kojoj se identifikuju obveznici koji su propustili dostavljanje ili su neblagovremeno dostavili redovni godišnji Izvještaj, u cilju pokretanja postupka pred nadležnim sudovima, o čemu će javnost takođe biti informisana”, navodi se u odgovoru.

Za kršenje Zakona i u ovom dijelu predviđena je novčana kazna do 2.000 eura.

U kartonu Maraševe stoji da je stanove od 40 i 147 metara kvadratnih prijavila da je dobila od “Plantaža”, a treći od 46 metara kvadratnih na osnovu zajma.

Za stan od 40 kvadrata, koji se nalazi u Budvi, krajem avgusta 2018. zabilježen je teret poreskog duga prema Opštini od 1.833 eura, vidi se u registru Uprave za nekretnine.

U registru te Uprave na Maraševu je uknjižen još samo stan od 147 metara kvadratnih.

Pored plate u “Plantažama”, Maraševa je kao član Odbora direktora “Sosijete ženeral banke” primala još 751 euro mjesečno.

Vlasnica je tri vozila “folksvagena tiguan” i “opel antere” iz 2010, kao i četiri godine starijeg “folksvagen pasata”.

Otplaćuje pet kredita ukupne vrijednosti 76.990, koja vraća u ratama od 152 do 1.753 eura, a dala je Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune.

“Plantaže” su lani poslovale sa neto profitom od 156,4 hiljade eura. Ostvaren je gubitak iz osnovne djelatnosti, a do pozitivnog rezultata su došli zahvaljujući prodaji akcija Podgoričke banke i neplaniranim prihodima u konačnom bilježi taj neto profit, pokazuju podaci iz bilansa uspjeha te kompanije objavljeni na sajtu Montenegroberze.

Sredinom aprila potpisale su sporazum zajedništvu u vrijeme trajanja pandemije koronavirusa, prema kojem će plate zaposlenih biti smanjene od 10 do 40 odsto.

Krivokapić na tekućim računima ima preko 42.000, a na štednim preko 65.000 eura

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Igor Noveljić zarađivao je prošle godine 3.036 eura mjesečno.

Prema podacima iz imovinskog kartona, plata njegove supruge Ane Noveljić iznosila je nešto preko 2.500 eura, a ona je kao otpremninu prilikom raskida ugovora o radu dobila 62.040 eura.

Noveljići imaju zajednički dvosoban stan u kojem dijele vlasništvo (74 kvadrata), a u njegovom vlasništvu je stan od 52 kvadrata koji mu je nasljedstvo i kuća od 30 kvadrata, takođe nasljedstvo. Njegova supruga ima i garsonjeru od 22 kvadrata.

Noveljić ima i zemljište od 300 metara kvadratnih koji mu je takođe nasljedstvo.

U kartonu se navodi da Noveljići vraćaju tri kredita iz kategorije stambenih i jedan hipotekarni.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Đoko Krivokapić je za rad u tom upravljačkom tijelu zarađivao između 3.000 i nešto više od 3.800 eura mjesečno, a kao član Odbora direktora Prve banke 1.264.

Vlasnik je dva stana od 56 i 35 kvadrata. Na tekućim računima ima preko 42.000 eura, a na štednim preko 65.000. Nije dao saglasnost za provjeru računa. Prema izvještaju o poslovanju, EPCG je lani ostvarila neto dobit od 28,34 miliona eura.

Bonus video: