USSCG: Bez radnika nema ekonomske vrijednosti

Aktuelna kriza je, kako su ocijenili u Uniji slobodnih sindikata Crne Gore, pravi alarm da se radnička klasa probudi iz apatije u koju su je odavno, nevoljno, ubacili
565 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot, Screenshot, Screenshot, Screenshot, Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot, Screenshot, Screenshot, Screenshot, Screenshot

Aktuelna kriza, izazvana pandemijom koronavirusa, pokazala je da su radnici heroji, hrabrost i snaga i da bez njih nema ekonomske vrijednosti, poručili su iz Unije slobodnih sindikata (USSCG).

Iz Unije su u Prvomajskom proglasu, umjesto tradicionalne protestne šetnje povodom Međunarodnog praznika rada, kazali da su radnici danas heroji i da tako će biti dok traje kriza.

“A sjutra? Sjutra će opet biti žrtve nehumanosti i nezajažljivosti kapitala. Ne dozvolimo to. Ne dozvolimo da nas neodgovorni poslodavci i neoliberalni sistem opet vrate na margine društva”, poručili su iz Unije.

Aktuelna kriza je, kako su ocijenili, pravi alarm da se radnička klasa probudi iz apatije u koju su je odavno, nevoljno, ubacili.

“Ovo je trenutak kada ćemo reći da nam nijesu dovoljni aplauzi, da nam nije dovoljno tapšanje po ramenu i da nam nijesu dovoljne lovorike samo onda kada su krizna vremena. Ovo je trenutak od kojeg moramo početi glasnije da tražimo ono što nam pripada i da zahtijevamo više nego što nam je dato, kako bi povratili ono što nam je oduzeto”, navodi se u proglasu.

Ovo je, kako su poručili iz Unije, i trenutak kada treba raskinuti sa tranzicionom prošlošću, kada u prvi plan moraju doći radnički zahtjevi, njihovi uslovi, snaga socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja.

“Ovo je trenutak kada treba da počnemo sa aktivnostima koje će radničku klasu dovesti do uloge koja joj pripada, kada ćemo mi biti ti koji postavljaju uslove, kada ćemo glasno reći 'ne' nepravilnostima i kršenju osnovnih radničkih prava, kada ćemo pokazati solidarnost i ličnim primjerom biti motivacija ostalim radnicima”, naveli su iz USSCG.

Ovo je, kako tvrde, trenutak da radnik više ne bude žrtva, već da bude heroj u svakom trenutku i na svakom mjestu.

“Zato, izborimo se da Crna Gora bude zemlja socijalne pravde i društvenog blagostanja, bez siromašnih i gladnih. Da se u njoj poštuju principi dostojanstvenog rada, koji podrazumijevaju dostojnu zaradu, 40-satnu radnu sedmicu, pravo na slobodan dan nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, humane uslove rada, zdravu radnu i životnu sredinu”, rekli su iz Unije.

Iz te radničke asocijacije su pozvali sve radnike da se okupe u zajedničkoj borbi i osude sve poslodavce i političare koji budu prepreka na putu ostvarenja tog cilja.

“Mi to možemo. Mi za to imamo mehanizme. Potrebno je samo da postanemo svjesni svoje snage, da se okupimo oko tih ciljeva i ostvarićemo ih”, saopštili su iz Unije.

Aktuelna kriza je, kako su naveli, izbacila u prvi plan činjenicu da su radnici najvažniji resurs svakog društva.

Kriza je pokazala i da je konačno vrijeme da se mijenja dosadašnji kurs u vođenju ekonomske, socijalne i drugih politika.

“Pokazala je neophodnost humanizacije rada. Pokazala je da radnik mora biti u fokusu svih politika. Ne profit, ne lična korist, ne sebičnost, jer radnik je taj koji pravi nove vrijednosti, koji stvara profit, koji spašava živote i bez koga ne bi bilo ni vlada ni poslodavaca”, zaključuje se u proglasu.

Bonus video: