Mladi Romi: Obezbijeđeni tableti učenicima

"Od ukupnog broja učenika srednjih škola koji su naši korisnici (115) ukupno njih 88 nema u kući laptop ili kompjuter", kaže se u saopštenju.
310 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Nevladina organizacija (NVO) Mladi Romi obezbijedila je 60 tableta, za 40 srednjoškolaca završnih razreda i 20 učenika osmog i devetog razreda osnovnih škola, koji nemaju opremu za učestvovanje u nastavi na daljinu.

Iz NVO Mladi Romi su kazali da je donacija, vrijedna 5,5 hiljada eura, omogućena zahvaljujući podršci kroz programe Romskog obrazovnog fonda i Evropske komisije.

Prema njihovim riječima, tableti su nabavljeni od Crnogorskog telekoma po nabavnim cijenama.

„Posebno smo zahvalni Crnogorskom Telekomu koji je i obezbjedio 60 SIM kartica sa 30 GB interneta mjesečno za naredna dva mjeseca“, kazali su iz NVO Mladi Romi.

Kako su rekli, pored toga što je cilj donacije bio obezbjeđivanje mogućnosti za praćenje nastave učenika iz porodica koje nijesu u mogućnosti da same nabave neophodnu opremu, svrha je i napredovanje u korišćenju moderne tehnologije kod učenika romske populacije.

Iz te NVO su naveli da je njihova organizacija u aprilu ove godine sprovela istraživanje o dustupnosti kompjuterske opreme kod romskih učenika na uzorku od 250 učenika.

"Od ukupnog broja učenika srednjih škola koji su naši korisnici (115) ukupno njih 88 nema u kući laptop ili kompjuter", kaže se u saopštenju.

Iz te NVO su kazali da kada je u pitanju osnovna škola, istraživanjem je obuhvaćeno 130 učenika osmih i devetih razreda, i od tog broja, 120 učenika nema u kući laptop ili kompjuter.

Oni su kazali da su tableti kupljeni u sklopu projekata „Unapređenje osnovnog obrazovanja – prvi korak ka kvalitetnom srednjem obrazovanju“ koji finansira Romski obrazovni fond i „Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada“, koji finansira Evropska unija posredstvom Romskog obrazovnog fonda.

"NVO Mladi Romi nastaviće sa aktivnostima podrške romskoj djeci, posebno u dijelu obezbjedjivanja tehničke opreme koja će im i nakon novonastale situacije biti korisna", kaže se u saopštenju.

Bonus video: