Savjetovalište za mlade u okviru Doma zdravlja Podgorica počelo sa održavanjem onlajn radionica

Kako su rekli, radionica je organizovana u saradnji sa nastavnicama biologije i zdravih stilova života Dragica Vukčević i Velika Đurović
632 pregleda 0 komentar(a)
Dom zdravlja Podgorica (ilustracija), Foto: Vesko Belojević, Vesko Belojević
Dom zdravlja Podgorica (ilustracija), Foto: Vesko Belojević, Vesko Belojević

Savjetovalište za mlade u okviru Doma zdravlja Podgorica počelo je sa održavanjem onlajn radionica za osnovne škole u cilju kontinuirane edukacije učenika o zdravim stilovima života, prevenciji bolesti i rizičnog ponašanja.

Iz podgoričkog Doma zdravlja kazali su da se radionice održavaju u saradnji sa osnovnim školama u Glavnom gradu.

Kako su naveli, u sklopu programa koji sprovodi Savjetovalište za mlade, u Osnovnoj školi (OŠ) “Božidar Vuković Podgoričanin” realizovana je onlajn radionica „Prevencija narkomanije“.

Iz Doma zdravlja su objasnili da je cilj te radionice kontinuirano podizanje svijesti djece o narkomaniji i uklanjanje određenih tabua i predrasuda u pogledu eksperimentisanja sa drogama.

Kako su rekli, radionica je organizovana u saradnji sa nastavnicama biologije i zdravih stilova života Dragica Vukčević i Velika Đurović.

„Profesorice su u svojim Google učionicama i na viber grupama sa učenicima osmih i devetih razreda postavile PowerPoint prezentaciju sa pratećim kratkim video snimcima i pozvale učenike da iskoriste vrijeme boravka u kući da sa svojim roditeljima, braćom i sestrama odgledaju ovaj edukativni materijal", kaže se u saopštenju.

Oni su pozvali učenike da eventualne nedoumice i pitanja vezana za ovu tematiku proslijede savjetovalištu.

Iz Doma zdravlja su kazali da je prezentaciju sa pratećim video materijalom, odgledalo oko 220 učenika, koji su je ocijenili kao korisnu u prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

„Učenici su imali puno pitanja, na koja su dobili odgovore od stručnjaka iz Savjetovališta za mlade“, kazali su iz Doma zdavlja.

Kako su objasnili, sličnu saradnju Savjetovalište za mlade ostavrilo je i sa OŠ” Musa Burzan”, gdje za tri grupe učenika osmog i devetog razreda preko Google učionice ili viber grupa, održano online predavanje na temu zdravih stilova života, kao i za tri grupe učenika OŠ ”Branko Božović“.

Iz te zdravstvene ustanove su naveli da je na zahtjev O.Š. “Božidar Vuković Podgoričanin” na sličan način za učenike sedmog i osmog razreda, organizovano je predavanje “Zaštita reproduktivnog zdravlja mladih”, koja se bavi prevencijom polno prenosivih bolesti i neželjenom trudnoćom.

Navodi se da će ovih dana postaviti prezentacija “Zdrava ishrana, higijena i fizička aktivnost” učenicima šestog i sedmog razreda.

„Cilj prezentacije je da se mladi podsjete značaja zdrave ishrane za zdravlje i fizičke aktivnosti koja ide u korak sa zdravom ishranom i neizostavnom dobrom higijenom tijela i životne sredine, na šta stručnjaci iz Savjetovališta za mlade uvijek stavljaju poseban akcenat, a koja je na žalost postala cilj svih nas u prevenciji nastale pandemije“, rekli su iz Doma zdravlja.

Oni su kazali da je predviđeno da se narednih dana organizuje onlajn prezentacija u OŠ „Štampar Makarije”, na temu narkomanije.

„Veliko je zadovoljstvo što su medicinski timovi Savjetovališta za mlade i u ovakvim okolnostima uspjeli da osnovcima pomognu i približe značaj zdravih životnih navika i upozore sve štetne efektke i posljedice koje nosi rizično ponašanje i bolesti zavisnosti“ , rekli su iz Doma zdravlja.

Kako su naveli, to bi bilo moguće bez izuzetne saradnje i senzibiliteta menadžmenta Doma zdravlja Podgorica i nastavnog kadra u osnovim školama, koji koji svojim entuzijazmom i trudom zaslužuju poštovanje.

Bonus video: