Obavještajne službe SAD: Koronavirus nije napravio čovjek i nije genetski modifikovan

Kako navodi kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe, oni i dalje pokušavaju da utvrde da li je epidemija počela kontaktom sa inficiranim životinjama ili je rezultat greške u laboratoriji u Vuhanu
9987 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Američke obavještajne službe zaključile su da novi koronavirus nije napravio čovjek, niti je genetski modifikovan, objavljeno je danas u saopštenju.

Kako navodi kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe, oni i dalje pokušavaju da utvrde da li je epidemija počela kontaktom sa inficiranim životinjama ili je rezultat greške u laboratoriji u Vuhanu, kineskom gradu gdje je pandemija počela, prenosi agencija Frans pres.

U posljednje vrijeme pominje se nedokazana teorija da je laboratorija za infektivne bolesti u Vuhanu izvor globalne pandemije u kojoj je umrlo više od 220.000 ljudi u svijetu.

"Obavještajna zajednica slaže se sa širokim naučnim konsenzusom da virus Kovid-19 nije ljudski napravljen ni genetski modifikovan", navodi se u saopštenju iz službi SAD, prenosi AP.

"Nastaviće se sa rigoroznim ispitivanjem informacija i obavještajnih podataka da se utvrdi da li je epidemija počela kroz kontakt sa inficiranim životinjama ili je rezultat nesretnog slučaja u laboratoriji u Vuhanu", dodaje se.

Naučnici kažu da je virus nastao prirodno kod slijepih miševa. Ipak su državni sekretar SAD Pompeo i drugi ukazivali prstom na institut koji vodi Kineska akademija nauka. Taj institut je sproveo važna istraživanja prateći porijeklo virusa SARS, i nalazeći nove viruse od šišmiša i kako oni mogu da preskoče na ljude, navodi AP.

Kineska vlada saopštila je danas da bilo kakve tvrdnje da je koronavirus procurio iz laboratorije "neosnovana i izmišljene ni iz čega".

Portaprol ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je naveo riječi direktora instituta u Vuhanu Juan Džiminga prema kome ta laboratorija strogo primjenjuje biobezbjednosne procedure koje bi spriječile bilo kakvo ispuštanje nekog virusa.

Bonus video: