Izvještaj o radu

Ulcinj ima 25 miliona eura kredita

Dva aranžmana aktivna, za dva teče grejs period. Plaćen dug budvanskom “Rekreatursu”
1313 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Opštine Ulcinj, Foto: Vijesti
Zgrada Opštine Ulcinj, Foto: Vijesti

Ulcinjska Opština kreditno je zadužena više od 25 miliona eura, od čega su dva kredita, prema Erste banci i Investiciono razvojnom fondu (IRF) aktivna, dok još teče grejs period za dugovanja prema Njemačkoj razvojnoj banci (KfW) i Evropskoj investicionoj banci (EIB).

To piše u Izvještaju o radu predsjednika Opštine Ljora Nrekića za prošlu godinu, koji će se naći na dnevnom redu prve naredne sjednice lokalnog parlamenta. U dokumentu ne piše koliki su mjesečni anuiteti za aktivne kredite.

U izvještaju se navodi da ukupne obaveze prema Erste banci bez kamata iznose 2,73 miliona eura od čega je prošle godine plaćeno nešto više od pola miliona eura. Kredit kod IRF uzet je na iznos od 325.000 eura bez kamate, od čega je prošle godine plaćeno blizu 88.000 eura. Ukupna dugovanja prema KfW banci i EIB iznose 18, odnosno 4,5 miliona eura. Sredstva su obezbijeđena uz garancije Vlade za regulisanje vodosnadbijevanja i otpadnih voda. Opština je već platila naknadu za rizik KfW u iznosu od 140.000 eura, a grejs periodi kod stranih banaka ističu u avgustu ove i aprilu naredne godine. U aprilu naredne godine, Opština bi trebalo da uplati prvi šestomjesečni anuitet za kredit kod KfW u iznosu od oko 900.000 eura. a u avgustu ove, za kreditno zaduženje kod EIB, takođe prvi polugodišnji anuitet u iznosu od oko 107.000 eura.

Nrekić je naveo da je Opština lani platila i dug prema budvanskoj firmi “Rekreaturs” u iznosu od blizu 6,5 miliona eura, zbog čega joj je na osnovu pravosnažne sudske presude, račun bio blokiran 209 dana. Osim toga, Opština je imala i “ostalih obaveza“ u iznosu od preko dva miliona eura.

Opština je, piše u izvještaju, redovno izmirivala rate za reprogramirani poreski dug sve do blokade računa, za Opštinu i za preduzeća čiji je osnivač. Ukupan dug, kako piše, Opština je uspjela da smanji za 326,6 hiljada eura, odnono na iznos od 5,6 miliona eura.

Preporučujemo za Vas