URA: Premijer uhvatio sebe u laži, novac za infektivnu ranije obezbijeđen

"Kako da znamo kada Vlada priča istinu, 2018. ili 2020? Ovakva neozbiljnost govori kako se odnosite prema državi i budžetu. I na kraju recite gdje je završio novac iz IPA?"
5056 pregleda 5 komentar(a)
Sadašnja zgrada infektivne klinike KCCG, Foto: URA
Sadašnja zgrada infektivne klinike KCCG, Foto: URA

Najava premijera Duška Markovića na premijerskom satu da će se sredstva od donacija sakupljenih u toku pandemije usmjeriti za izgradnju nove Infektivne klinike KCCG predstavlja grubo poigravanje sa budžetom Crne Gore, tj. novcem svih građana i predstavlja svojevrsni bezobrazluk imajući u vidu da su ta sredstva već bila opredijeljena u 2018. godini, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

Oni navode da Vlada cjelokupnu javnost želi da posmatra neznavenom pa bi da sakrije sve ono što su upravo oni saopštavali prije dvije godine, a vezano je za izgradnju Infektivne klinike KCCG i da je premijer "sebe uhvatio u laži".

"Ukazujemo crnogorskoj javnosti da je Vlada Crne Gore na čelu sa Duškom Markovićem najprije 9. aprila 2018. godine tik pred lokalne izbore u većini crnogorskih opština, pa i u glavnom gradu, najavila gradnju nove Infektivne klinike u krugu KCCG za koju su sredstva većim dijelom obezbijeđena iz programa IPA-e za 2018. godinu uz podršku EU“, poručuju iz URE.

Oni navode i saopštenje Vlade od 24. februara 2019. godine kada je najavljeno konačno otpočinjanje radova na klinici i podatak da su sredstva za izgradnju obezbijeđena iz programa IPA-e i iz budžeta Crne Gore.

"Tada je generalna direktorica Direktorata za ekonomiju i projekte u zdravstvu Milica Škiljević iznijela podatak da su sredstva za izgradnju klinike obezbijeđena i da će gradnja ubrzo početi. Istu najavu ponovila je u oktobru iste godine“, podsjećaju iz URE.

Iz ove partije kažu i da su reagovali na zahtjev građana na nepodnošljivo stanje u Infektivnoj klinici 2. maja 2019. godine i tada pitali Vladu šta se dešava sa izgradnjom nove klinike i da li su sva sredstva obezbijeđena, no, kako kažu odgovor nijesu dobili.

"Kako da znamo kada Vlada priča istinu, 2018. ili 2020? Ovakva neozbiljnost govori kako se odnosite prema državi i budžetu. I na kraju recite gdje je završio novac iz IPA? Sada ih javno pitamo da li ih je sramota što se na ovaj način izruguju sa inteligencijom crnogorske javnosti i zahtijevamo da u najskorijem roku podnesu raport građanima na šta su otišla već obezbijeđena sredstva iz EU i državnog budžeta za gradnju klinike. Ukoliko ne budu htjeli da odgovore URA će se obratiti EU povodom ovog pitanja”, poručuju oni.

Zaključuju da je "sramno" za Vladu jedne države da se na ovaj način odnosi prema građanima i novcu iz budžeta i donacija.

Bonus video: