Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo sedam osoba, a 322 je inficirano
5501 pregleda 0 komentar(a)
Kotor, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Kotor, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 01.05.2020. 21:51h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu. U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo sedam osoba, a 322 je inficirano.

Umjesto aplauza kojima se građani svakodnevno zahvaljuju ljekarima širom Crne Gore koji su na prvoj liniji borbe sa novim koronavirusom, vlasnik ćevabdžinice i prenoćište Trebovina u Pljevljima Jasmin Ajanović to je uradio na sebi svojestven način.

Ajanović je odlučio da umjesto aplauzom pljevaljske zdravstvene radnike Opšte bolnice i Doma zdravlja časti ćevapima i na taj način iskaže im poštovanje za sve što rade kako bi sačuvali zdravlje Pljevljaka.

Zdravstvenim radnicima podjejeno je ukupno 175 obroka.

Ajanović je kazao da će ćevabdžinica „Trebovina“ počela podjelu obroka i svim pripadnicima Službe zaštite i spašavanja a akcijom će biti obuhvaćeni i druge organizacije i službe koje su u prvim redovima u borbi protiv novog koronavirusa.

Od jutrošnjeg presjeka pa do 18:15 sati, laboratorije Instituta za javno zdravlje završile su analizu 93 uzorka među kojima nije bilo novoinficiranih slučajeva koronavirusom.

Broj oporavljenih se povećao i trenutno iznosi 233, dok je sedam pacijenata u bolnicama Od jutrošnjeg presjeka pa do 18:15 sati, laboratorije Instituta za javno zdravlje završile su analizu 93 uzorka među kojima nije bilo novoinficiranih slučajeva koronavirusom.
Vijesti.me | Sourcefabric
Direktorica CGO za "Monitor"
Krize su uvijek i nove šanse za promjenu loših praksi. Ovo je bila velika šansa da se relaksiraju neke trajuće društvene i političke tenzije i da se ide ne samo u borbu protiv korona virusa, već i u predstojeću ekonomsku obnovu države i demokratizaciju društva kroz inkluzivan pristup.
Vijesti.me | Sourcefabric

Na Međunarodni praznik rada, ambasadori Evropske unije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država izrazili su zahvalnost svim radnicima koji se bore protiv epidemije Kovid-19.

"Ovaj virus možemo da pobijedimo samo ako djelujemo zajedno", stoji u zajedničkoj poruci ambasadora Na Međunarodni praznik rada, ambasadori Evropske unije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država izrazili su zahvalnost svim radnicima koji se bore protiv epidemije Kovid-19. "Želimo da pošaljemo poruku svim ljudima u Crnoj Gori koji se bore protiv Kovida-19.
Vijesti.me | Sourcefabric
Tokom dvodjelne podjele humanitarne pomoći u Tivtu, od pripremljenih 130 paketa podijeljeno je 118 setova namirnica i sanitarno-higijenskih sredstava socijalno ugroženom i stanovništvu koje je u stanje socijalne potrebe dospjelo zbog epidemiološke situacije, saopšteno je iz Opštine Tivat.
"Radi se donacijama građana, privrednika i pomoći koju je obezbijedio Crveni krst. Zahvaljujući značajnom odzivu privrednika i građana, paketi su značajno unaprijeđeni namirnicama, shodno broju članova domaćinstva.
Humanitarna akcija će biti nastavljena nakon prvomajskih praznika", navodi se u saopštenju Opštine Tivat.
Udruženje mladih sa hendikepom Nikšić (UMHNK) uručilo je pet paketa pomoći ugroženim porodicama koje žive u teškim materijalnim uslovima, a koje za člana imaju osobu sa invaliditetom.
“Skromnom donacijom željeli smo koliko toliko olakšati dane osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama, koje se nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji, a koju je dodatno opteretila epidemija koronavirusa”, navodi se u saopštenju UMHNK-a.
Vrijednost paketa u kojima se nalaze osnovne životne namirnice, a koje su uručili volonteri Udruženja, je 200 eura.
Životno ugrožen
Vojska Crne Gore sa četvoročlanim timom Kliničkog centra obavila prvi helikopterski medicinski transport pacijenta koji je životno ugrožen Životno ugroženi pacijent zaražen koronavirusom prebačen je iz Podgorice u Grac. Tu informaciju objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Austrije na svom Twitter nalogu.
Vijesti.me | Sourcefabric
Razvoj mehanizacije i pomoć poljoprivrednicima
Institut za javno zdravlje
Broj inficiranih od početka dešavanja ostaje 322 Laboratorije Instituta za javno zdravlje završile su analizu 193 uzorka među kojima nije bilo novoinficiranih slučajeva koronavirusom. Broj inficiranih od početka dešavanja ostaje 322. Po opštinama: Podgorica 164, Tuzi 37, Nikšić 34, Bar 23, Ulcinj 22, Andrijevica 7, Budva 7, Plav 7, Bijelo Polje 6, Herceg Novi 6, Danilovgrad 3, Gusinje 3, Tivat 3.
Vijesti.me | Sourcefabric

Bonus video: