Jonica: Radnici ćute i trpe da bi zadržali posao

"Koliko je onih u Crnoj Gori koji će vam se bolno osmjehnuti na bajku o 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja?"
1517 pregleda 3 komentar(a)
Jonica, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Jonica, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović

Predsjednica Socijalista Crne Gore Snežana Jonica kazala je da neće čestitati Praznik rada, jer ne zna kome čestitati i šta slaviti.

"Kome čestitati, šta slaviti!? Obespravljenim radnicima? Ljudima koji u borbi za porodičnu i ličnu egzistenciju moraju pristati da rade na crno, bez najosnovnijih prava i za minornu platu? Radnicima koji su lišeni prava na nedeljni i godišnji odmor? Radnicima koji ćute i trpe da bi imali bilo kakav posao? Ženama koje su za isti rad plaćene manje od muškaraca? Onima koji uzaludno čekaju da ostvare svoje pravo na rad? Onima čije su fabrike prodate u bescjenje, a oni godinama čekali mizernu naknadu od nepune 2.000 eura od Fonda rada? Mi, Socijalisti, poručujemo svim radnicima u Crnoj Gori da danas više nego ikada moramo zapitati šta je to Prvi maj? Što je Praznik rada predstavljao nekada, što predstavlja danas i što bi trebao predstavljati za budućnost radničke borbe?", upitala je Jonica.

Ona je dodala da je prvi maj simbol radničkog pokreta bio neraskidivo povezan za borbu da radni dan od 24 časa bude podijeljen na 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja.

"Koliko je onih u Crnoj Gori koji ne rade osmočasovno radno vrijeme, nego duže i koji to ne smiju da kažu? Koliko je onih u Crnoj Gori koji će vam se bolno osmjehnuti na bajku o 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja?", pitala je Jonica.

Ona ističe da se prvog maja odaje počast radnicima koji su se borili protiv nemilosrdne eksploatacije u obliku radnog dana koji je trajao po deset, dvanaest i više sati, kao, kako ističe, i protiv eksploatacije rada žena i djece.

"A gdje smo sada? Da li je ta borba završena? Da li su njihove žrtve bile uzaludne ako smo danas na svakom koraku svjedoci da radnici rade po 10,12 sati, odnosno da se raduju što uopšte imaju šanse da rade, da žene nisu isto plaćene za isti rad", kazala je Jonica.

Bonus video: