Amfilohije: Milanovićev gest je za poštovanje

Mitropolit crnogorsko-primorski je rekao da je za poštovanje i to što je Hrvatska ranije sklopila ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom
22900 pregleda 70 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Amfilohije, Foto: Savo Prelević

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije čestitao je predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću na odluci da napusti obilježavanje godišnjice vojne akcije "Bljesak" zbog isticanja znaka "Za dom spremni", ocjenjujući da taj gest Milanovića zaslužuje poštovanje.

"To što je uradio odlika je časnog hrvatskog naroda, kog mi svi poštujemo", rekao je on Vijestima.

Milanović je ranije danas kazao da da odgovornost zbog incidenta u Okučanima treba da snosi organizator - Ministarstvo branitelja.

Mitropolit Amfilohije kazao je i da je čuo da je Milanović ranije, prilikom posjete Jasenovcu, naredio da se sa tog spomen obilježja ukloni tabla sa natpisom "Za dom spremni".

"To je gest koji je za poštovanje, kao što je za poštovanje i to što je Hrvatska ranije, i pored svega što se u toj državi dešavalo između Hrvata i Srba, sklopila ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. To bi moglo da posluži za primjer ovima našima koji donose ustašoidne zakone proiv Mitropolije crnogorsko-primorske", kazao je on.

"Vlast bi htjela da kleknem pred njima"

Mitropolit Amfilohije kazao je i da su pozivi da daje izjave u policiji i tužilaštvu učestali jer bi vlast htjela da klekne pred njima.

"I da služim njihovim bezakonim partijskim interesima, što bi bila sramota za nasljednika trona Svetog Petra Cetinjskog".

Poručio je da ga ni to, ni virus nisu uplašili.

"Bog je ljekar svih virusa, pa i ovog. Nadam se da će i njih Bog urazumiti da se oslobode ovog ustašoidnog zakona, radi obraza Crne Gore. Oni imaju pravo da ugrožavaju svoj, ali ne i obraz Crne Gore i da se tako odnose prema crkvi koja je stvorila ovu državu", rekao je on.

Bonus video: