Do Biogradskog jezera ove godine mogli samo Kolašinci i Mojkovčani

U Biogradskoj prašumi, kažu iz rendžerske službe tog nacionalnog parka, u petak je bilo šest ribolovaca i još nekoliko onih koji su pješke došli od rampe na Kraljevom kolu do jezera
3701 pregleda 6 komentar(a)
Biogradsko jezero u petak, Foto: NP Biogradska gora
Biogradsko jezero u petak, Foto: NP Biogradska gora

Tradicionalno prvomajsko otvaranje sezone u Nacionalnom parku „Biogradska gora“, ove godine, ni po čemu nije ličilo na ona ranije. U Biogradskoj prašumi, kažu iz rendžerske službe tog NP, u petak je bilo šest ribolovaca i još nekoliko onih koji su pješke došli od rampe na Kraljevom kolu do jezera.

Prethodnih godina, prvog dana maja, obično više od 1.000 posjetilaca je „otvaralo“ sezonu. Ove godine, objašnjavaju u NP, mjere Nacionalnog koordinacionog tima (NKT) , nijesu dozvolile brojniju posjetu.

NP Biogradska gora
Nacionalni park u petak(Foto: NP Biogradska gora)

Do jezera su ove godine, zbog zabrane međugradskog saobraćaja, mogli samo Kolašinci i Mojkovčani. Vozilom se moglo samo do Kraljevog kola, odatle par kilometara do srca prašume pješke.

U NP, kako kažu, ipak, privode kraju pripreme za sezonu. Spremno će, tvrde, dočekati „popuštanje mjera“.

Prema onome što su ranije saopštili iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, ribolov će se odvijati u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi i aktuelnim naredbama Ministarstva poljoprivrede. Cijena dnevne ribolovne dozvole je 20 eura.

Svi sportski ribolovci u NP „Biogradska gora“ moraju poštovati mjeru fizičke distance kao i sve ostale mjere NKT.

Bonus video: