Ambasada u Argentini i počasni konzul u Urugvaju nastoje da pomognu Vučuroviću

„Vijesti“ su u četvrtak objavile da je atmosfera među posadom australijskog malog tzv.ekspediciskog kruzera „Greg Mortimer“ koji se nalazi u karantinu u urugvajskoj luci Montevideo, sve je lošija, a postupci zapovjednika tog broda izazvali su i pažnju moćnog Međunarodnog sindikata transportnih radnika ITF
2440 pregleda 4 komentar(a)
GREG MORTIMER usidren u Montevideu
GREG MORTIMER usidren u Montevideu

Na informaciju o probemima sa kojima je u Urugvaju suočena posada australijskog kruzera „Greg Mortimer“ a među kojom je i jedan pomorac iz Crne Gore, promtno su reagovali iz Unije pomoraca, odnosno Udruženja pomorskih kapetana trgovačke mornarice Crne Gore, te iz Ministarstva vanjskih poslova.

Na obraćanje strukovnih udruženja naših pomoraca, crnogorski ambasador u Argentini Srđan Stanković ih je obavijestio da je odmah pošto je iz medija saznao za probleme posade „Greg Mortimera“ u kojoj je i naš državljanin, preko diplomatskih kanala prikupio više informacija o stanju na brodu i saznao da je na njemu, kao drugi električar, ukrcan naš pomorac Miloš Vučurović. Ambasada u Argentini i počasni konzulat Crne Gore u Urugvaju trenutno rade na njegovoj što skorijoj repatrijaciji.

„Vijesti“ su u četvrtak objavile da je atmosfera među posadom australijskog malog tzv.ekspediciskog kruzera „Greg Mortimer“ koji se nalazi u karantinu u urugvajskoj luci Montevideo, sve je lošija, a postupci zapovjednika tog broda izazvali su i pažnju moćnog Međunarodnog sindikata transportnih radnika ITF.

Među 84 članova posade „Greg Mortimera“ je i jedan državljanin Crne Gore čiji identitet u tom trenutku nije bio poznat, kao i jedan Hrvat. Ukupno na australijskom kruzeru posadu čine pomorci iz 21 države svijeta. Većina njih veoma je nezadovoljna prilikama na brodu koji se još od kraja marta nalazi na sidrištu luke Montevideo u Urugvaju, nakon što je među putnicima i posadom otkrivena infekcija koronavirusom.

Predstavnik ITF-a za Urugvaj Francisko del Gaudio, saopštio je u četvrtak tamošnjim medijima da je kapetan „Grega Mortimera“ odlučio da ukine internet, odnosno satelitski signal sa broda, kako bi spriječio članove posade kruzera sa koga su perthodno evakuisani putnici, da komuniciraju sa kopnom i nastave da traže pomoć ITF-a i vlasti svojih država da budu iskrcani sa broda i vraćeni u države iz kojih dolaze.

„Juče su počeli da prekidaju internet komunikaciju sa broda jer ne žele da posada bude u kontaktu sa nama i da nam prenosi što se dešava na brodu.“- kazao je Del Gaudio, koji je još od 20.aprila angažovan na pokušajima pomoći ITF-a pomorcima sa „Greg Mortimera“ koji žele da se što je prije moguće vrate svojim kućama.

Taj brod je usidren u Urugvaju od kraja marta, nakon što su otkriveni slučajevi zaraze koronavirsom među ukupno 217 ljudi koji su tada bili na kruzeru. Do sada je ukupno 128 putnika i članova posade „Greg Mortimera“ bilo pozitivno na koronavirus, ali većina od njih nije pokazivala nikakve simptome te bolesti. Desetog aprila je sa broda koji je stavljen u karantin, preko posebnog sanitarnog koridora koji je obezbijedila urugvajska Vlada, evakuisano ukupno 112 putnika iz Australije i sa Novog Zelanda, a pet dana kasnije to je urađeno i sa preostalih 15 putnika - Amerikanaca i Evropljana koji su se takođe vratili kućama. Na usidrenom brodu međutim, ostala su 84 člana posade iz Filipina, Hondurasa, Ukrajine, Kine, Indije, Nikaragve, Mauricijusa, Čilea, Kolumbije, Indonezije, Rumunije, Austrije, Njemačke, Bugarske, Hrvatske, Gvatemale, Poljske, Zambije, Perua, Švedske i Crne Gore. Od svih njih, 33 su bila pozitivna na Covid-19 na testu koji je urađen 18.aprila, a jedan strojar sa Filipina koji je hospitalizovan u Montevideu, u međuvremenu je i preminuo.

Svi ostali traže da se iskrcaju sa broda i vrate kućama, pa su se za pomoć obratili ITF-u koji je, prema riječima Del Gaudia, kontaktirao diplomatska predstavništva 21 države čiji su državljani među posadom australijskog kruzera. Predstavnik ITF-a je kazao i da je atmosfera na „Gregu Mortimeru“ među preostalim članovim posade blokiranim na zarobljenom brodu, „prilično neprijateljska“ i da je kapetan broda pribjegao nekim represivnim metodama koje mu ne dozvoljavaju pomorski zakoni i praksa.

Ova priča odmah je zainteresovala strukovna udruženja pomoraca u Crnoj Gori koji su se tim povodom obratili ovdašnjome ogranku ITF-a, kao i MVP-u čiji su predstavnici međutim, već samoinicijativcno bili preduzeli aktivnosti da pomognu našem državljaninu.

Tako je ambasada Crne Gore iz susjedne Argentine, a koja diplomatski pokriva i Urugvaj, odmah krenula u akciju, angažovala počasnog konzula Crne Gore u Urugvaju Maria Klisića i stupila u kontakt sa predstavnicima američke kompanije Cruise Management International iz Majamija koja operativno upravlja kruzerom što pripada australijskom brodaru „Aurora Expeditions“.

Ambasador Srđan Stanković je od predstavnika kompanije zatrađio više informacija o statusu i zdravstvenom stanju našeg pomorca i informisao ih da Vlada Crne Gore uz pomoć svojih diplomatskih predstavništava vrši organizovanje i pomoć pri repatrijaciji naših državljana, te da mogu obezbijediti neophodnu logistiku za repatrijaciju našeg pomorca Vučurovića iz Urugvaja. Očekuje se da će uskoro biti poznato više detalja o njegovom stanju i dinamici repatrijacije.

Iz Unije pomorca Crne Gore juče su pozdravili brzu reskciju naše diplomatije u ovom slučaju i pohvalili napore koje abasador Stanković i počasni konzul Klisić ulažu da pomognu pomorcu Milošu Vučuroviču.

“Ovim se još jednom potvrđuje činjenica da se crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova odnosno svi naši diplomatski predstavnici, čak i u ovim vanrednim okolnostima izazvanim aktuelnom pandemijom, zaista spremno i da se sa potpunom posvećenošću odnose prema potrebama crnogorskih državljana u svuijetu.”- kazao je “Vijestima” predsjednik Unije pomoraca, kapetan duge plovidbe Neđeljko Radulović.

Bonus video: