Svjetski dan slobode štampe

Maraš: Mediji u doba krize dokazali da su ključni akteri u društvu

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope poziva sve vlade iz regiona da pored postojećih, hitno obezbijede dodatne forme i fondove za podršku svim medijima
655 pregleda 2 komentar(a)
Maraš, Foto: Savo Prelević
Maraš, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.05.2020. 10:31h

Na Svjetski dan slobode štampe, a u jeku globalne pandemije izazvane virusom Kovid-19, mediji su još jednom dokazali da su ključni akteri u društvu i da igraju jednu od najvažnijih uloga, kazao je Vuk Maraš, izvršni direktor Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope.

"Pored toga što edukuju građane i pokušavaju da svakog od njih zaštite od najvećeg zdravstvenog rizika u modernoj istoriji, kroz pravovremeno i tačno izvještavanje, u isto vrijeme mediji čuvaju demokratiju u trenutku kada su ljudska prava većini stanovništva na planeti u nekoj mjeri ograničena", navodi Maraš.

Ističe, ipak, da se i pored činjenice da su mediji jedan od najvažnijih stubova svakog demokratskog društva, većina medijske industrije suočava sa neizvjesnom budućnošću, koja je uzrokovana padom globalne privrede zbog Kovida-19.

"U trenutku kada se od medija očekuje da rade više nego ikada i da sve informacije plasiraju što je brže moguće, prihodi na tržištu većini medija ne omogućavaju ni osnovno preživljavanje. Zbog toga Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope poziva sve vlade iz regiona da pored postojećih, hitno obezbijede dodatne forme i fondove za podršku svim medijima, kako bi se obezbijedilo da u uslovima krize mediji u punom obimu mogu da obavljaju svoju funkciju i redovno informišu svoje građane", zaključio je Maraš.