MCP: Policajci bez naloga legitimisali građane, vlast nastavlja obračun sa Crkvom

"Nakon Svete Liturgije, Hram je otvoren i vjerni narod je jedan po jedan, ulazio i pridržavao se fizičke distance i ostalih preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore", istakli su iz MCP
12041 pregleda 108 komentar(a)
Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Oko 10 časova, nekoliko uniformisanih policajaca, bez pismenog naloga, na vratima Hrama Hristovog Vakrsenja u prostoru koje je vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), legitimisali su roditelje sa malom djecom i druge građane, saopšteno je danas iz MCP.

"Obavještavamo crnogorsku i širu javnost da je dana 3.5.2020, na praznik Svetih žena Mironosica, odslužena Sveta Liturgija bez prisustva vjernika iza zatvorenih vrata, kako glase odluke Nacionalnog koordinacionog tijela, koje smo od prvog dana kada su uvedene, ispoštovali. Nakon Svete Liturgije, Hram je otvoren i vjerni narod je jedan po jedan, ulazio i pridržavao se fizičke distance i ostalih preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore", istakli su iz MCP.

U saopštenju se dodaje da su policajci u uniformi , kada su konstatovali da se građani pridržavaju mjera, poslije pola sata su dobili novo naređenje koje je saopšteno usmenim putem, od, kako su iz MCP kazali, njima nepoznatih starješina, da su za boravak u zatvorenom prostoru neophodne maske.

Iz MCP su kazali da ova odluka stupa na snagu tek sjutra, 4.maja.

"Kada je i to bilo ispoštovano, nova mjera su bile rukavice. Nakon toga, sljedeća odluka je bila da se zatvori Hram, zato što po njima , navodno nije bila ispoštovana mjera fizičke distance. Pitamo domaću i međunarodnu javnost, po čijem naređenju danas, kao i na praznik Cvijeti (kada su privedeni sveštenici Hrama i vjerni narod bez ikakvog razloga i osnova za privođenje), na Veliku subotu i Vaskrs kada smo bili pod opsadnim stanjem, kršeći Ustav Crne Gore, član 14, koji garantuje odvojenost Crkve i države, kao i slobodu u vršenju vjerskih obreda i poslova, zabranjuje vjernom narodu da uđe na Hram i pomoli se Bogu u vrijeme kada nije policijski čas i kad nije zabranjeno kretanje?", navodi se u saopštenju koje potpisuje starješina Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, protojerej-stavrofor Dragan Mitrović.

Iz MCP su rekli i da pored svih poštovanja mjera i pokazane dobre volje od strane Crkve, izuzetno odgovornog odnosa vjernika, ne mogu da se otmu utisku da je riječ o planskom i kontinuiranom pritisku na Crkvu.

"Nesumnjivo da vlast zloupotrebljavajući trenutnu epidimiološku situaciju, pod vidom zaštite zdravlja, nastavlja obračun sa Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i vjernim narodom", zaključuje se u saopštenju MCP.

Bonus video: