Korona kriza iznjedrila nova rješenja

Na prvom online hakatonu u Crnoj Gori prva tri mjesta osvojili su YouLearn - platforma na kojoj su objedinjene interaktivne igre i testovi za učenje, Trguj.me - internet prodavnice koja bi crnogorskim proizvođačima trebalo da omogući lakši plasman proizvoda, i AB+, platforma o dobrovoljnom davalaštvu krvi
3341 pregleda 0 komentar(a)
Servis YouLearn sadrži interaktivne igre za učenje i testove, Foto: YouLearn
Servis YouLearn sadrži interaktivne igre za učenje i testove, Foto: YouLearn

Problem je rješenje. Time su se vodili i svi učesnici nedavno održanog prvog online hakaton takmičenja - Coronathona, na kojem su učesnici imali zadatak da ponude rješenja kao odgovor na vrijeme tokom i nakon krize izazvane novim virusom korona.

Prva tri mjesta osvojila su rješenja YouLearn - platforma na kojoj su objedinjene interaktivne igre i testovi za učenje, Trguj.me - internet prodavnice koja bi crnogorskim proizvođačima trebalo da omogući lakši plasman proizvoda, i AB+, platforma o dobrovoljnom davalaštvu krvi.

YouLearn - YouTube za učenje

Autori pobjedničkog rješenja YouLearn Aleksandar i Tatijana Dlabač, inspiraciju su našli u svom domu, među svojom djecom, kod koje su još prije devet godina uočili da škola nije ista kao u vrijeme kad su se njih dvoje školovali.

Tatijana Dlabač
Tatijana Dlabač(Foto: Duško Miljanić)

“Kada su naša djeca krenula u školu počeli smo bivati svjesni da stvari nisu iste kao kada smo mi išli u školu. Danas praktično da nema roditelja koji ne govori da oni nisu ovako, ili ovoliko radili kada su išli u osnovnu školu, ili da njihovi roditelji sa njima nisu toliko (ili uopšte) radili. Tokom istraživanja za magistarski rad, upravo na temu uloge edukativnih igara u obrazovanju, saznao sam da ovaj problem nije prisutan samo kod nas, već se čitav svijet suočava sa njim. U Americi u prosjeku jedno dijete napusti školu svakih devet sekundi! Psiholozi sa univerziteta Stanford smatraju da je ovo zbog toga što umovi današnje omladine počinju da bivaju ‘digitalno reprogramirani’”, priča za “Vijesti” Aleksandar i dodaje da “to znači da se oni nikada neće moći uklopiti u tradicionalne “analogne” učionice, one u kojima nastavnik samo nešto priča.

Aleksandar Dlabač
Aleksandar Dlabač(Foto: Privatna arhiva)

To je, kaže, njima dosadno i dodaje da se današnja, a ni buduća djeca, neće uklopiti u sistem u kojem nemaju nikakvu kontrolu nad procesom učenja, već samo pasivno sjede u učionici. Vođen tim saznanjima, Dlabač je, kroz magistarski rad, još prije nekoliko godina, razvio tehnologiju interaktivnih igara P.A.G.E., na kojoj se i zasniva pobjedničko rješenje Coronathona - YouLearn.

Prvi eksperiment kojeg je napravio pomoću tog alata bio je rođendanski poklon za sina, koji je tada bio u trećem razredu.

“Napravio sam edukativnu igru, čiji glavni junak je bila lutka Buzz iz crtanog filma ‘Priča o igračkama’. U igri je trebalo pomoći Buzzu da riješi zadatke iz školskog gradiva, a on bi mu zauzvrat rekao gdje je sakriven rođendanski poklon – prava igračka Buzz. Sin je sa oduševljenjem riješio sve zadatke i tada mi je postalo jasno da rješavanje zadataka može biti zabavno i da sam na pravom putu”, priča Aleksandar.

Pomoću iste tehnologije do sada je napravljeno preko 60 igara, organizovana su mnoga takmičenja u rješavanju problema.

U saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS) objavljena i “Matematika kroz igru”, besplatna edukativna aplikacija za učenike trećih razreda osnovne škole.

“Od početka učenja od kuće broj korisnika skočio je za preko 2.000 odsto i igralo ju je preko 10.000 djece u Crnoj Gori, što dovoljno govori o ogromnom potencijalu ovog pristupa učenju”, kaže Dlabač.

Ideja oko edukativnih igara godinama je evoluirala u glavama Aleksandra i Tatjane. Coronathon.me je, kažu, bio idealna situacija da testiraju ideju i da pokušaju da zainteresuju nekoga da im pomogne da je u potpunosti realizuju.

Na Coronathonu, YouLearn je predstavljen kao “YouTube za učenje”. Sagovornici “Vijesti” kažu da je YouLearn sličan konceptu YouTubea kad je u pitanju pretraživanja sadržaja, pa je tako i na YouLearn platformi moguće pretraživati po nazivima, interesovanjima, moguće je pratiti određene interesantne kanale...

“Ogromna razlika je u tome što se kod nas ne nalaze video-materijali, već multimedijalne interaktivne lekcije, testovi i zadaci bogati grafikom, animacijama i zvukom. Mi već na platformi imamo i primjere pravih malih avanturističkih edukativnih igara za sve uzraste - od nižih razreda osnovne škole, pa do studenata elektrotehnike. Nijedna postojeća platforma za učenje na daljinu ne omogućava ovakvu vrstu sadržaja. To znači da bi YouLearn mogao biti korisan i interesantan čak i onima najmlađima, koji još ne znaju da čitaju, a može se jednostavno proširiti i prilagoditi tako da je mogu koristiti i osobe sa oštećenjem vida”, objašnjavaju.

Kao ni YouTube, dodaju Aleksandar i Tatijana, ni YouLearn platforma ne može da zaživi bez onih koji te sadržaje kreiraju.

“To mogu biti nastavnici, roditelji i svi oni koji vole da prave razne vrste zadataka i glavolomki. Ovi korisnici na svojim kanalima mogli stvarati i postavljati nove sadržaje bez potrebe za poznavanjem programiranja, na način koji bi bio sličan pravljenju PowerPoint prezentacije. Materijali se mogu postavljati u u tematske cjeline, kako bi sadržaji iz određenih oblasti bili grupisani na jednom mjestu. Moguće je i ograničiti pristup tako da su određene lekcije i zadaci dostupni samo određenim korisnicima, odnosno onima koji su dobili link ili pristupni kod. Na taj način nastavnici mogu organizovati testiranja i pratiti rezultate svojih učenika u realnom vremenu. Ovakvi sadržaji mogu se kasnije zaključati, bilo vremenski ili ručno, ili postaviti javno dostupnim”, kažu.

Rješenje je, dodaje par Dlabač, primjenljivo u čitavom svijetu. “Ova platforma bi mogla mnogo pomoći svima - kako učenicima i studentima, tako i nastavnicima i profesorima, tj. nastavnom osoblju na svim nivoima obrazovanja. Potencijal platforme je veliki i može biti veoma korisna i za neformalnu edukaciju, kao i za sve oni koji prosto vole rješavanje problema i glavolomki”, uvjereni su Aleksandar i Tatijana.

Zainteresovani za njihovo rješenje ono što je par Dlabač uradio za 48 sati trajanja hakatona mogu da pogledaju na adresi http://youlearn.dlabac.com.

“Da bi naša platforma zaživjela potrebno je uložiti još mnogo rada, u prvom redu dio za kreiranje novih sadržaja. To je i sada moguće, ali bi trebalo mnogo poraditi na olakšavanju i udobnosti u radu, kako bi praktično svaki nastavnik ili roditelj mogao da je koristi”, poručuju.

Aleksandar i Tatijana Dlabač na Coronathonu su osvojili prvo mjesto i nagradu od 5.000 eura.

Trguj.me pomaže prodaju i promociju domaćih proizvoda

Prvo što će vam Codingo tim koji je razvijao Trguj.me reći o toj platformi je da to “nije još jedan portal sa oglasima, nego potpuno novih kanal prodaje”.

Naslovnica trguj.me platforme
Naslovnica trguj.me platforme(Foto: Trguj.me)

“Specijalnost kompanije Codingo, koja radi na ovom portalu je kreiranje sistema za automatizovanje prodaja i to radimo veoma uspješno za mnoge klijente na Amazon i Shopify platformama. Znanje koje imamo implementirali smo u Trguj.me i želimo da lokalnim binznisima pomognemo da ostvare bolje prodajne rezultate”, objašnjava osnivač firme Ivan Radunović.

Trguj.me rješenje u potpunosti će biti funkcionalno za šest sedmica, najavljuju autori.

“Trguj.me je e-commerce platforma sa kojom odmah možete da počnete da prodajete svoje proizvode. Nisu potrebna ulaganja, nema troškova hostinga i održavanja, a o svim tehničkim aspektima brine tim softverskih inženjera kompanije Codingo”, piše na internet stranici.

Ideja servisa je da proizvođači na platformu unose proizvode, a da marketing i prodaju prepuste toj platformi.

Autori pozivaju i biznise koji već imaju e-commerce portale da se prijave za trguj.me i da uporede prodajne rezultate i kažu da jedno ne isključuje drugo.

“Želimo da pomognemo prodavcima da lakše dođu do klijenata, više prodaju i da njihova ponuda bude prepoznata u cijeloj Crnoj Gori. Sa druge strane, kupci će biti zaštićeni, jer će na platformi biti izlistani samo prodavci sa verifikovanim identitetima. Jedan prodavac ili kompanija moći će da ima samo jedan nalog, a kupci će moći da ostavljaju ocjene i utiske. Na taj način, sprečavamo eventualne prevare, robu lošeg kvaliteta i sve ono što se sada dešava u internet trgovini”, kazao je “Vijestima” Ivan Radunović.

Dodaje da platforma Trguj.me ne radi sa robom koju trgovci prodaju, da nisu skladište, ni distributivni centar.

“Samo uvezujemo ponudu i tražnju, a samu robu prodavci direktno dostavljaju kupcima ili koriste usluge kurira”, kaže on.

Na sajtu će, kako je objasnio, postojati i sekcija za registraciju kurira, čija je verifikacija obavezna i biće na listi dostupnih tek nakon verifikacije.

“Prodavci će moći direktno da se dogovore sa kurirom oko isporuke određene robe. Ovim će značajno biti olakšano poslovanje biznisima koji nemaju svoju dostavu, a ljudi koji imaju dostavna vozila će moći lakše da dođu do posla”, kazao je Radunović.

Autori platforme, kako su kazali i tokom prezentacije na Coronathonu, razmišljaju i o širenju i prilagođavanju aplikacije zemljama u regionu, ali cilj je da najrpije oporave crnogorsko tržište.

“Naš najvažniji cilj je da pomognemo lokalne proizvođače, tako da ćemo se u prvoj fazi fokusirati na njih. U svjetlu krize oko korona virusa, izuzetno je važno da se domaća privreda ojača, a to se najbolje može odraditi kroz podsticanje domaćih proizvoda”, kaže Radunović i dodaje da će, u tom cilju, korišćenje platforme za male trgovce biti potpuno besplatno.

Za biznise koji imaju veliki broj artikala ili kojima trebaju dodatne opcije - poseban internet domen, izgled prodavnice... ponudiće nekoliko plaćenih paketa. Prethodno će dobiti probni period tokom kojeg mogu da testiraju sistem.

Iz firme Codingo najavljuju da će prva verzija sistema biti spremna kroz šest nedjelja, do kada očekuju i da će okupiti značajan broj registrovanih proizvođača i kompanija.

“Odziv do sada je bio veoma dobar, podjednako nam se javljaju i mali proizvođači i male i srednje kompanije. Imamo i nekoliko velikih igrača kojima je platforma interesantna, tako da na sistemu neće nedostajati ponude”, kaže Radunović.

Pored Ivana, u timu koji je razvijao Trguj.me su Marina Radunović, Tijana Soković, Vesna Ivanović i Sanja Lazić.

Oni su na Coronathonu osvojili drugo mjesto i novčanu nagradu od 3.000 eura.

“Hakaton nam je potvrdio da je tržištu Crne Gore odavno bila potrebna platforma kao Trguj.me”, poručuju.

AB+ olakšava rad Zavoda za transfuziju krvi

Poput Aleksandra i Tatijana Dlabač, i tim koji je razvijao AB+ servis, do rješenja sa kojim su na Coronathonu osvojili treće mjesto i novčanu nagradu od 2.000 eura, došao je vođen ličnim iskustvom.

AB+ tim
Dio servisa AB+ putem kojeg davaoci mogu da zakažu termin za davanje krvi(Foto: AB+ tim)

AB+ je platforma koja će, kažu autori, povećati informisanost dobrovoljnih davalaca krvi o trenutnim zalihama i potrebama zdravstvenih institucija. Ujedno, uz pomoć aplikacije, krajnji korisnici mogli bi da zakazuju termine u kojima će davati krv i popunjavati neophodne upitnike.

“Član našeg tima dao je krv prije dvije nedjelje u sklopu akcije koju je organizovala navijačka grupa Ultra Crna Gora sa Zavodom za transfuziju krvi. Tu se i rodila ideja za jednu ovakvu platformu, jer smo uvidjeli da organizovanjem ovakve akcije zaista postoji potreba za efikasnijim načinom informisanja potencijalnih davalaca krvi. Zatim smo kontaktirali Zavod za transfuziju, kako bismo provjerili da li naša ideja ima smisla, i da li može biti korisna za njihove potrebe”, ispričali su “Vijestima”.

Autori projekta su Stefan Fuštar, Vuk Đuranović, Danijela i Miljan Marković. Kažu da su u Zavodu za transfuziju krvi naišli na pozitivne reakcije. Tokom prezentacije rješenja na Coronathonu, kazali su da iz Zavoda dobili potvrdu da ideja ima potencijal i da bi mogla da olakša posao, ali i animira davaoce i popularizuje dobrovoljno davalaštvo.

“Upravo bi trebalo ovih dana da održimo zajednički sastanak sa ljekarima i predstavnicima Zavoda, kako bismo im prezentovali sve detalje u vezi sa samom idejom i načinom za njenu realizaciju”, objašnjavaju autori AB+ platforme.

Rješenje se sastoji od administrativnog dijela za zdravstvene radnike i mobilne aplikacije za davaoce krvi.

Preko administrativnog dijela sajta, ljekari mogu da pošalju ciljanu poruku davaocima čija se krvna grupa traži u datom momentu.

Na istoj platformi, ljekari mogu da upravljaju terminima za davanje krvi, čime bi bile izbjegnute gužve.

Servis omogućava i kreiranje izvještaja, na osnovu kojih bi ljekari mogli da donose dalje odluke u vezi sa prikupljanjem krvi.

Za davaoce predviđena je mobilna aplikacija, putem koje davaoci mogu da zakažu termin za davanje krvi, ali i popune uputnik koji je obavezan i koji se inače popunjava na mjestu davanja krvi. Time bi, smatraju autori rješenja, dodatno rasteretili i skratili posao zdravstvenim radnicima.

Za finalizaciju ideje, kažu, nema većih prepreka. Kao najveći izazov, vide način na koji da obezbijede sigurnost podataka korisnika - prije svega upravo onih koji se tiču odgovora na obavezan upitnik.

“Razmatramo nekoliko rješenja, neke predloge dobili smo i u razgovoru sa mentorima hakatona”, objasnili su “Vijestima”. Nadaju se da bi AB+ servis mogao biti dostupan za dva ili tri mjeseca.

“Nećemo žuriti sa objavljivanjem prije nego što budemo sigurni da sve funkcioniše kako treba”, poručili su oni.

Za Coronathon je prijavljeno preko 100 ideja, a za finale je izabrano 15 timova.

Organizatori takmičenja su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo nauke i Ministarstvo kulture, DevClub, Alicorn, Digitalizuj.Me, Naučno-tehnološki park, Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis i Mtel digitalna fabrika.

Nagradni fond iznosio je 13.000 eura, što je i najveći nagradni fond izdvojen za hakaton organizovan u Crnoj Gori.

Pored nagrada od pet, tri i dvije hiljade, dodijeljen su i tri nagrade od po 1.000 eura za timove Parapet, Respira i Psihoteka.

Bonus video: