U zatvorenom javnom prostoru obavezno nošenje maske, ili marame preko nosa i usta

Omogućen rad prodavnica tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, teretana i fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rentakar usluga, muzeja i galerija
23661 pregleda 18 komentar(a)
Podgorica, Foto: Boris Pejović
Podgorica, Foto: Boris Pejović

Od danas u zatvorenom javnom prostoru obavezno je nošenje maske, ili marame preko nosa i usta.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopštili su da je prekrivanje nosa i usta jedini način da se smanji dalje “sijanje“ virusa, s obzirom na to da se, kako su naveli, zna da je udio onih koji nemaju simptome mnogo veći i da je njihova uloga u širenju obolijevanja ogromna.

Istakli su da će svi biti obavezni da maskom ili maramom prekrivaju usta i nos kada god su u javnom zatvorenom prostoru - prodavnicama, bankama, poštama, frizerskim i kozmetičkim salonima...

“Jedino na ovaj način ćemo zaštititi druge od sebe i spriječiti kontaminiranje prostora i površina. Iako nije obavezno, snažna preporuka Instituta je da se uvijek i svuda - pa i na otvorenom, prekrivaju nos i usta”.

Broj oboljelih od koronavirusa juče je bio 65, odnosno 37 u Podgorici, devet u Ulcinju, osam u Baru, po tri u Nikšiću, Plavu i Gusinju, kao i po jedan u Tuzima i Herceg Novom.

Od danas stupaju na snagu nove ublažene mjere za sprečavanje širenja koronavirusa.

Iz Vlade je saopšteno da će biti omogućen rad prodavnica tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, teretana i fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rentakar usluga, muzeja i galerija.

Biće omogućen rad gradskog taksi prevoza, lokalnog javnog gradskog prevoza u opštinama u kojima nijesu registrovani slučajevi zaraze.

Mjerama koje danas stupaju na snagu propisano je da je poslodavac obavezan da za zaposlene obezbijedi zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.

Iz Vlade su naveli da je omogućen odlazak u kuće ili vikendice u drugim opštinama, uz odgovarajuću potvrdu koju treba preuzeti sa sajta IJZ i popuniti. Saopštili su da će podaci popunjeni u potvrdi i stvarni boravak na navedenoj adresi biti kontrolisani.

Propisano je da su privredna društva i preduzetnici koji se bave trgovinom na malo, uključujući i zelene pijace, obavezni da obezbijede na ulasku/izlasku iz objekta potrošačima sredstva za dezinfekciju ruku.

“Privredna društva i preduzetnici su u obavezi da ograniče broj potrošača koji se istovremeno mogu nalaziti u objektu, tako da na deset kvadratnih metara prodajnog objekta može da se nalazi samo jedan potrošač, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su pojasnili da je novim mjerama propisano da u frizerskim i kozmetičkim salonima istovremeno može da boravi samo jedna osoba na deset metara kvadratnih, ili dvije uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra.

“Zaposleni i korisnici usluga su u obavezi da nose zaštitnu masku, a u slučaju da se korisniku pruža usluga brijanja ili kozmetičkog tretmana kada korisnik ne nosi masku, zaposleni je dužan da osim zaštitne maske nosi i vizir ili naočare“, pojasnili su iz Vlade.

Novim mjerama propisano je da u fitnes centrima i teretanama istovremeno može da boravi samo jedna osoba na deset metara kvadratnih, ili dvije uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra. Navodi se da su stomatološke zdravstvene ustanove obavezne da rad organizuju na način da obezbijede sistem obaveznog zakazivanja pacijenata.

“U isto vrijeme u čekaonici može da boravi samo jedan pacijent na deset kvadratnih metara, uz poštovanje fizičke distance od najmanje dva metra između pacijenata“.

Propisano je i da u taksi vozilima mogu da budu najviše dvije osobe koje su smještene na zadnjem sjedištu vozila i da one i vozač nose zaštitne maske.

“Vozač ima obavezu da nakon završene vožnje, dezinfikuje površine koje najčešće dodiruju putnici - kvake i unutrašnji djelovi vrata i sjedišta, sredstvima za dezinfekciju, u skladu sa uputstvom IJZ“.

Bonus video: