SDP: Tito obilježio 20. vijek

SDP, kako nabvode, osjeća obavezu da podsjeti na ovaj datum i iskaže poštovanje prema ličnosti koja je, po svim objektivnim istoriografskim parametrima, obilježila 20. vijek, kao jedna od najprepoznatljivijih i najmarkantnijih figura ne samo južnoslovenskog prostora već i svjetske politike
1166 pregleda 2 komentar(a)
SDP, Foto: SDP
SDP, Foto: SDP

Danas se navršava 4 decenije od smrti Josipa Broza Tita – čovjeka koji je obilježio jedno važno razdoblje političkog, socio-ekonomskog i kulturološkog razvoja područja kojega danas nazivamo Zapadni Balkan, saopštili su iz SDP-a, povodom 40 godina od smrti Josipa Broza Tita.

SDP, kako nabvode, osjeća obavezu da podsjeti na ovaj datum i iskaže poštovanje prema ličnosti koja je, po svim objektivnim istoriografskim parametrima, obilježila 20. vijek, kao jedna od najprepoznatljivijih i najmarkantnijih figura ne samo južnoslovenskog prostora već i svjetske politike.

"Svako civilizovano društvo nastoji da objektivno vrednuje svoju prošlost,a period Josipa Broza Tita značajem političke i socijalne zaostavštine svakako da zaslužuje poseban osvrt", kaže se u saopštenju.

Kako se kaže u saopštenju, "posebno i najvažnije, naravno iz ugla Crne Gore, koja je u tom periodu ostvarila po svim objektivnim mjerilima ubjedljivo najveći stepen političkog i ekonomsko-socijalnog razvoja u svojoj istoriji. Kao, uostalom, i sve ostale zemlje bivše Jugoslavije".

"Još jedno posebno i kapitalno dostignuće u odnosu na Crnu Goru - izbrisana je grandiozna nepravda ukidanja njenog imena, njene državnosti i svake druge prepoznatljivosti odlukama sramne Podgoričke skupštine 1918. godine", tvrde u ovom politzičkom subjektu.

Kako navode, antifašizam, kao kapitalna tekovina i ugaoni kamen postratne Evrope, je svakako temeljna civilizacijska vrijednost koja se veže i za period i ime Josipa Broza Tita.

"Vrijednost koja je krvlju branjena u godinama slobodarske ratne epopeje od 1941-45, kao i u godinama postratnog razvoja", smatraju u SDP-u.

Objektivno sagledavanje tog perioda, kako kažu, "nikako ne može da prenebregne i mnoge greške i devijacije sistema u kojem smo živjeli decenijama. Naravno, sve je to potrebno staviti u konkretan socio-politički i istorijski kontekst ali i svakako uvijek biti otvoren za nepristrasnu, činjeničnu ali i neostrašćenu kritiku toga perioda".

SDP tvrdi da smo danas svjedoci "i sve više prisutne tendencije regionalne rehabilitacije mnogih nazadnih snaga i pokreta kojim se, kroz falsifikatorski istorijski revizionizam, pokušavaju legitimisati i neke destruktivne i anticivilizacijske politike i ideologije. One politike i ideologije koje su srušile i u krvi uništile nekadašnju veliku Titovu Jugoslaviju i suživot svih vjera i nacija, odnosno, nekadašnje jugoslovensko bratstvo i jedinstvo".

"Univerzalna je istorijska pouka da se za velike vrijednosti uvijek morate boriti, da nema vremena koje ne nosi svoje izazove, lažne proroke i laka i zavodljiva rješenja, pa takvo je i ovo naše današnje vrijeme. Zato je obaveza svih progresivnih društvenih snaga da, sjećajući se i ovog datuma, a posebno vremena kada nije bilo bitno kako se zoveš već koliko vrijediš, branimo antifašizam i zajedništvo od promotera nacional-šovinizma,svake socijalne isključivosti i anatemisanja svega drugog i drugačijeg. Smrt fašizmu sloboda građanima!", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: