Sudnica mala, pa ostali ispred vrata

Sekretar Sindikalne organizacije ZIKS-a Milan Ilbašić kazao je “Vijestima” da su mu službenici obezbjeđenja Suda na ulazu u sudnicu rekli da ne mogu ući unutra
71 pregleda 6 komentar(a)
Suđenje ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
Suđenje ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 17.02.2018. 08:11h

Za 23. februar odgođeno je suđenje desetorici službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, optuženima za mučenje zatvorenika u januaru 2015. godine.

Sutkinja Sonja Keković za tada je najavila završne riječi.

Ispred zgrade danilovgradskog suda, u kom odgovaraju zatvorski čuvari Boban Nikčević, Božo Duborija, Predrag Radulović, Radomir Bošković, Igor Vojinović, Mirko Vučelić, Mirko Rakočević, Dragić Vojinić, Predrag Đuretić i Dragoje Kasalica, juče se okupilo više od 50 službenika ZIKS-a, koji su tražili da prisutvuju suđenju, što im nije omogućeno.

Sekretar Sindikalne organizacije ZIKS-a Milan Ilbašić kazao je “Vijestima” da su mu službenici obezbjeđenja Suda na ulazu u sudnicu rekli da ne mogu ući unutra.

“Pitao sam ih da li je suđenje javno, a odgovorili su mi da jeste, ali da fizički nema mjesta da stanemo svi i da jedva ima mjesta za okrivljene”, kazao je on.

Branilac nekoliko optuženih, advokatica Snežana Mićanović kazala je da je sutkinju obavijestila da kolege optuženih žele da prisustvuju suđenju.

“U sudnici je, u publici, bilo nekoliko polaznika Policijske akademije. Ne znam kakav oni imaju prioritet u odnosu na službenike ZIKS-a, koji su došli da prate suđenje svojim kolegama. Suđene je javno”, kazala je Mićanović.

Ona je kazala i da je nezakonito određen nastavak suđenja, jer rok ne može biti kraći od osam dana.

“Sutkinja je naredni glavni pretres zakazala za četiri dana, iako je zakonski minimum osam dana. Objektivno, branioci ostalih okrivljenih ne mogu biti obaviješteni u tom roku”, kazala je Mićanović.

Optuženi službenici spuškog zatvora odgovaraju za mučenje zatvorenika Srđana Vujovića, Luke Lučića, Branislava Lekića, Željka Lakušića, Dejana Parađine, Gorana Demića, Mirka Kontića, Vladimira Zindovića i Milivoja Spasojevića.

Incident zbog kog se sudi spuškim čuvarima dogodio se 14. januara 2015. na poligonu ispred paviljona B Kazneno-popravnog doma, gdje je došlo do tuče između robijaša i zatvorskih policajaca. Tužilaštvo je nedugo nakon toga podiglo optužnicu protiv devet zatvorenika, koji su osuđeni na ukupno 35 godina zatvora.

Bonus video: