Vlada utvrdila Predlog dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

Iz Vlade su kazali da je trenutni razvoj epidemiološke situacije izazvane pojavom koronavirusa ukazao na potrebu bližeg uređivanja ponašanja stanovništva, poslodavaca i drugih subjekata u određenim situacijama, u skladu sa epidemiološkim indikacijama
936 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti

Vlada je utvrdila Predlog dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojim su, između ostalog, propisne odgovarajuće kazne u slučaju nepoštovanja obaveza.

Kako je saopšteno, Predlog je utvrđen bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade.

Iz Vlade su kazali da je trenutni razvoj epidemiološke situacije izazvane pojavom koronavirusa ukazao na potrebu bližeg uređivanja ponašanja stanovništva, poslodavaca i drugih subjekata u određenim situacijama, u skladu sa epidemiološkim indikacijama.

„I propisivanje odgovarajućih mjera radi sprječavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprječavanja prenošenja u druge zemlje, kao i radi zaštite stanovništva od zaraznih bolesti“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je, u cilju dosljedne primjene tog zakona, bilo neophodno propisati i odgovarajuće kaznene odredbe i kazne u slučaju nepoštovanja propisanih obaveza.

„Imajući u vidu značaj zakonskih mjera, propisano je stupanje na snagu ovog zakona danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Vlada je dala saglasnost da se zaposlenima u sektoru javnog zdravstva, koji su u toku aprila bili prisutni na poslu, isplati stimulans do 15 odsto, u visini stvarno ostvarenih sati prekovremenog rada.

Usvojena je i Informaciju o obezbjeđenju sredstava za isplatu varijabilnog dijela zarade za april zaposlenima u Upravi policije, u iznosu od 15 odsto osnovne zarade.

„Tim povodom, zadužena je Uprava policije da u okviru odobrenih budžetskih sredstava isplati varijabilni dio zarade svim zaposlenim u iznosu do 15 odsto osnovne zarade, uz obračun zarade za april“, kaže se saopštenju.

Donijeta je i Uredba kojom su određene nepokretne i pokretne stvari koje za potrebe odbrane koriste Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore (VCG) i propisano da se one koriste pod uslovima i na način propisanim zakonima o državnoj imovini, o odbrani i o Vojsci i podzakonskim aktima za njihovo sprovođenje.

Vlada je donijela i Odluku o visini novčane naknade za oštećenje organizma i za slučaj smrti pripadnika VCG, operativne jedinice za zaštitu i spašavanje i policije i zaposlenog u organu državne uprave za vrijeme učešća u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.

„Razlog za donošenje ove Odluke je potreba usaglašavanja sa Zakonom o upotrebi jedinica VCG u međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu“, kaže se u saopštenju.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je, na predlog premijera Duška Markovića, imenovala Aleksandra Drljevića na mjesto Nacionalnog IPA koordinatora, do povratka Ivane Glišević Đurović sa dužeg odsustva.

Bonus video: