Gerontodomaćice u Nikšiću pomažu starijim, ali bez kontakta

Korona poremetila rad gerontodomaćica, posao usklađen sa situacijom
1180 pregleda 0 komentar(a)
Gerontodomaćice nabavljaju potrepštine, plaćaju račune..., Foto: Luka Zeković
Gerontodomaćice nabavljaju potrepštine, plaćaju račune..., Foto: Luka Zeković

Gerontodomaćice u Nikšiću nijesu prestale sa radom ni u doba korone, ali su usluge morale redukovati kako bi zaštitile sebe i korisnike.

U gradu pod Trebjesom, 21 gerontodomaćica obilazi 219 korisnika širom Opštine, kaže sekretarka Crvenog krsta (CK) Ana Drekalović.

CK je od 1. marta startovao sa projektom gerontodomaćica koji je prethodnih godina bio u nadležnosti Centra za socijalni rad.

“Koronavirus je malo poremetio njihov rad, ali smo se brzo organizovali i uskladili posao sa novonastalom situacijom. Kako bi zaštitili gerontodomaćice i njihove porodice, kao i korisnike, oni nijesu u kontaktu sa ljudima već svakodnevno obavljaju nabavku hrane, higijenskih sredstava, ljekova, plaćanje računa, izbacivanje smeća”, kazala je Drekalović.

Andrijana Kilibarda desetak godina pomaže osobama kojima je pomoć u kući neophodna. Prvo su to bili paraplegičari, a zatim starije i osobe sa invaliditetom.

“Nije posao toliko težak koliko se u početku čini. Morate dati sebe, da bi vam oni uzvratili pažlju, ljubav i razumijevanje. Jedva čekam da prođe korona i da nastavimo sa poslovima u kući koje sada ne obavljamo”, kazala je Kilibarda.

Korona nije samo uticala na to da njihove aktivnosti budu redukovane, već i na ponašanje korisnika.

“U početku nije bilo prijatno ni nama ni njima, jer je strah od koronavirusa postojao. Sada smo već svi opušteniji. Međutim, ti ljudi su kod kuće, ne izlaze, ne kreću se, pa su i mnogo nervozniji, tako da je danas teže ovaj posao raditi, upravo zbog te nervoze”, istakla je Kilibarda.

I Jelena Todorović, koja tri godine radi kao gerontodomaćica, ističe da je koronavirus izazvao nervozu kod korisnika, pa se dešava i da nailaze na nerazumijevanje kada je njihov posao u pitanju.

“Živim u Gornjem Polju, deset kilometara od grada, i zahvaljujući vozaču bolnice mogu da dođem i obiđem 11 porodica. Kada je počela sva ova situacija, strah je postojao i kod nas i kod korisnika i bili su zadovoljni što možemo da im kupimo hranu, ljekove, platimo račune, izbacimo smeće. Međutim, kako vrijeme odmiče, pojedini od njih su sve zahtjevniji i sada ih više nije strah od korone, samo da uđemo kod njih da im sredimo kuću, da uradimo sve ono što smo radili prije”, ističe Todorović.

I ona, kao i ostale gerontodomaćice, jedva čekaju da nastave sa redovnim aktivnostima jer, kako kaže Todorović, sve one su se prihvatile posla jer su željele i žele da rade, da se dokažu i pokažu.

“Ne možete raditi ovaj posao ako ga ne volite. S obzirom da u jednoj kući radite tri godine, postanete bliski i oni se počnu ponašati kao da smo porodica. Nekada se vi naljutite, nekada oni na vas, s razlogom ili bez razloga, ali tako je u svakoj porodici”, kaže Gospava Rondović iz Morakova, u Župi nikšićkoj.

Svakoga dana pređe 25 kilometara u jednom pravcu da bi stigla do deset porodica.

“Od Mačka do grada i nazad dođem sa vozačem Doma zdravlja i onda šest kilometara idem pješke. Ne znam kako bih stigla da nije njega. Moram priznati da je 90 odsto korisnika toliko divno da mi je drago što radim ovaj posao”, kaže Rondović.

Međutim, kako je kazala, ima i onih koji su u početku shvatali opasnost od koronavirusa i nemogućnost ulaska gerontodomaćica u kuću, dok danas fali to razumijevanje.

“Kako vrijeme odmiče i popuštaju mjere, oni postaju zahtjevni. Te nijesu očišćeni prozori, te nije usisano, te nijesu okrečeni zidovi. Bukvalno, izmišljaju poslove. Korona kako je došla tako će i proći, ali mislim da je sve ovo psihički uticalo na pojedine. Ne mogu da shvate da mi ostvarimo dnevno po 50 kontakata i da moramo da čuvamo svoju porodicu, sebe i njih. Ima korisnika koji su nažalost baš u nezavidnoj situaciji, ali i onih čija djeca žive na pet minuta od njih, međutim ne obilaze ih nego čekaju da dođe gerontodomaćica i onda nas pozovu i pitaju kako su im roditelji”.

Kako ističu gerontodomaćice, nadaju se da će i korona brzo postati prošlost i da će se vratiti redovnim aktivnostima, na radost korisnika, ali i njihovu. Sv. M.

130 gerontodomaćica brine o oko 1.300 starijih osoba u 18 opština, u okviru programa pomoć u kući za odrasla i stara lica sa invaliditetom, koji od marta realizuje Crveni krst Crne Gore

Bonus video: