Vuković opet zaboravio pazar Rakočevića

Gradonačelnik Podgorice saradnju sa firmom “Brca” prećutao je i u izvještaju o radu za 2018, iako su iz njegovog kabineta više puta kazali da se tom saradnjom ponose
13069 pregleda 5 komentar(a)
Vuković na novogodišnjem Pazaru, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Vuković na novogodišnjem Pazaru, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 05.05.2020. 08:49h

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković u izvještaju o radu za 2019, kao i godinu ranije, pohvalio se da je Glavni grad organizovao Podgorički praznični pazar i tako negirao ranije tvrdnje da je organizator manifestacije “Culture Club”, odnosno firma “Brca”, čiji su vlasnici Zoran i Sava Rakočević, ujedno i vlasnici više lokala u Bokeškoj ulici, u centru Podgorice.

“Kulturnu i turističku ponudu obogatili smo novim sadržajima. Kreirali smo Kalendar kulturnih događaja. Nakon prvog Podgoričkog prazničnog pazara organizovali smo Proljećni pazar, a nakon toga krajem godine i drugi Podgorički praznični pazar, manifestacije koje su oživjele centar grada i izazvale veliko interesovanje i zadovoljstvo posjetilaca”, piše, pored ostalog, u izvještaju o radu Ivana Vukovića.

Organizacijom Pazara, u istom izvještaju, pohvalila se i Turistička organizacija Podgorica.

“Urađen je promotivni spot i foto album s fokusom na riječni potencijal, kao i after movie spot i foto arhiva sa Podgoričkog prazničnog pazara u cilju promocije novog vida ponude za novogodišnje praznike u Podgorici”, piše u izvještaju koji je pripremio Vuković.

Podgoricki pazar
Podgoricki pazar(Foto: Boris Pejović)

Gradonačelnik Podgorice saradnju sa firmom “Brca” prećutao je i u izvještaju o radu godinu ranije, iako su iz njegovog kabineta više puta kazali da se tom saradnjom ponose.

U Izvještaju o radu gradonačelnika, organa uprave i službi Glavnog grada za 2018, navedeni su brojni primjeri saradnje sa privatnim firmama, nevladinim organizacijama, državnim institucijama, ali se u tom dokumentu nigdje ne navodi da su gradske vlasti Podgorički praznični pazar organizovale u saradnji sa “Culture Clubom”.

Umjesto toga, i tada, i u izvještaju o radu za 2019, navode da je organizator Pazara - Glavni grad.

“Vijesti” su ranije pisale da zainteresovani za organizaciju te manifestacije nikad nisu ni dobili priliku da konkurišu, jer je Glavni grad posao povjerio firmi “Brca”.

Glavni grad objavio je javni poziv za izbor bine za Pazar, ali javni poziv nije objavljen i za izbor organizatora te manifestacije. Događaj je dvije godine zaredom organizovan na inicijativu “Culture Cluba”.

Glavni grad ne ostvaruje prihode od organizacije Pazara i zakup za kućice prepustio je privatnoj firmi.

Za Pazar 2019, u zakup su date 42 kućice, za koje su zainteresovani, u zavisnosti od pozicije i veličine, plaćali od 300 do 2.000 eura za nepun mjesec.

“Nije predviđeno da se sredstva od zakupa kućica uplaćuju na račun grada, budući da grad nije zakupodavac, već na račun partnera ‘Culture Cluba’, koji će novac koristiti za pokrivanje troškova za dio infrastrukture koja je postavljena na Trgu, kao i za dio umjetničkog programa, dok je Grad raspisao tender za binu i finansiraće preostali dio umjetničkog programa”, kazali su ranije “Vijestima” iz PG biroa.

Nisu poznata pravila na osnovu kojih su kućice date u zakup.

Firma “Brca”, osim što je suorganizator Novogodišnjeg pazara, suorganizator je i njegove proljećne verzije. Ni o tome, međutim, u izvještajima o radu gradonačelnika - nema ni slova.

Da je Pazar organizovan na inicijativu braće Rakočević, diskretno se provlači kroz obraćanje jednog od njih u saopštenju Glavnog grada povodom organizacije te manifestacije pretprošle godine. U tom tekstu piše da je direktor “Culture Cluba” Sava Rakočević, “izrazio zadovoljstvo što je Grad našao za shodno da prepozna kvalitet ideje i da učestvuje u kreiranju Prvog podgoričkog prazničnog pazara”.

Iz Glavnog grada su, u jednom od reagovanja na ranije pisanje “Vijesti” na temu, konstatovali da su prihvatili inicijativu privatnog partnera.

“Mi smo odlučili da prihvatimo inicijativu privatnog partnera kako ne bismo morali da se bavimo organizacijom manifestacije u pojedinostima, a prepoznajući njen značaj za širu društvenu zajednicu”, naveli su tada iz PG biroa.

Javnost i dalje nema odgovor na pitanje da li je, ako je “Culture Club” idejni nosilac projekta, donijeta neka odluka o saradnji, potpisan memorandum, sporazum, bilo koja vrsta dokumenta kojim su definisana prava i obaveze partnera.

O saradnji Glavnog grada i “Culture Cluba” javnosti je poznato samo da je gradska uprava završila kompletan administrativni dio posla koji se tiče organizacije i da su Glavni grad i TO Podgorica manifestaciju prijavili Upravi policije, Poreskoj upravi, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, Sekretarijatu za komunalne poslove, Komunalnoj policiji, Komunalnoj inspekciji i Službi zaštite i spasavanja.

Poznato je i da je Sekretarijat za komunalne poslove, na zahtjev “Culture Cluba” od 18. oktobra 2019, dao saglasnost za održavanje Drugog Podgoričkog prazničnog pazara, da su na Pazaru postavljene 42 kućice - 38 manjih i četiri veće, kao i da novac od zakupa ide privatnoj firmi.

“Vijesti” ranije nisu dobile odgovor ni ko će platiti račun za struju utrošenu tokom Pazara.

Iz Cedisa je saopšteno da je Pazar priključen na trafo-stanicu “Gradski parlament”, čiji je vlasnik Glavni grad Podgorica i da se sva potrošnja registruje na tom brojilu.

Bonus video: