Privedu, pa "ošamute": Građani tvrde da su u "betonjerci" imali mučnine

Iz UP “Vijestima” su potvrdili da su, u saradnji sa Upravom za imovinu, krečili prostorije za zadržavanje lica u CB Podgorica
13808 pregleda 7 komentar(a)
Svježe okrečene prostorije za zadržavanje u CB Podgorica, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Svježe okrečene prostorije za zadržavanje u CB Podgorica, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Ažurirano: 05.05.2020. 08:10h

Prostorije za zadržavanje Centra bezbjednosti u Podgorici ne bi trebalo da se koriste 48 sati, jer je, usljed farbanja zidova, moguća emisija štetnih gasova, što može da dovede do narušavanja zdravlja.

To su, pored ostalog, Upravi policije preporučili iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije nakon što je redakcija “Vijesti” uputila pitanja.

Pojedini građani su tvrdili da su smješteni u prostorije svježe okrečene “betonjerke” i da su zbog mirisa farbe, imali mučnine.

Iz UP “Vijestima” su potvrdili da su, u saradnji sa Upravom za imovinu, krečili prostorije za zadržavanje lica u CB Podgorica.

“Molerski radovi su isključivo vršeni kada su prostorije bile slobodne. Zadržana lica nisu smještana u svježe okrečene prostorije”, kazali su iz UP.

Dodali su i da su radovi trajali više dana “zbog popunjenosti prostorija” i da nije bilo pritužbi građana na uslove boravka.

Savjet za građansku kontrolu rada policije
"Betonjerka" u CB Podgorica(Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije)

Tokom jučerašnje posjete, Savjet je konstatovao da su tokom prošle sedmice, zaključno sa nedjeljom, okrečene sve prostorije za zadržavanje i da nisu korišćenje one najsvježije okrečene. “Policijski službenici su učinili što je bilo u njihovoj moći da se ubrza proces sušenja farbe. Uključili su sistem za ventilaciju (nedovoljne snage), a vrata praznih prostorija su držali širom otvorena”, piše u odgovoru Savjeta. Ocijenili su da je Uprava za imovinu “na vrijeme trebala da vodi računa o ovom pitanju” i obezbijediti sistem za brže sušenje i provjetravanje prostorija.

"Betonjerka" u CB Podgorica
"Betonjerka" u CB Podgorica(Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije)

Konstatovano je da su su unutrašnji zidovi, do određene visine, farbani bojom na uljanoj bazi, a da je preporuka proizvođača da se takve boje koriste samo za spoljašnje zidove.

“Nanošenje boja u unutrašnjem prostoru, a koje su namijenjene za spoljašnju upotrebu, već samo po sebi može da nosi i određeni zdravstveni rizik. Imajući u vidu da je prostor za zadržavanje slabo provjetren, Savjet ocjenjuje da boravak u svježe ofarbanim prostorijama podiže nivo rizika i preporučuje da se prostorije za zadržavanje CB Podgorica uz povećano provjetravanje ne koriste narednih 48 sati zbog emisije štetnih gasova”, piše u mišljenju Savjeta. Dodaju da “duža izloženost isparenjima iz tih boja individualno može da dovede do narušavanja zdravlja u smislu akutnih respiratornih alergijskih reakcija i drugih individulanih štetnih posljedica”.

“A može i da pogorša već postojeće bolesti respiratornog trakta i da dovedu do akutnog trovanja procesom inhaliranja”, ukazali su iz Savjeta.

Tokom jučerašnje posjete Savjeta, u prostorijama CB boravilo je šest građana, a svi su zadržani na osnovu odluke nadležnog tužioca zbog kršenja mjera uvedenih zbog aktuelne epidemije novog koronavirusa.

Iz Savjeta su i ranije apelovali na Vrhovno državno tužilaštvo da razmotri praksu intenzivnog određivanja zadržavanja građana zbog kršenja mjera protiv širenja koronavirusa. Predložili su da se zadržavanje preduzima kao izuzetna mjera, jer je riječ je o krivičnom djelu koje ne zahtijeva duže vrijeme za prikupljanje dokaza protiv osumnjičenih.

“Kada su prostorije popunjene, za zadržavanje se koriste policijske službene kancelarije. To se ne može smatrati adekvatnim prostorom za duži boravak zadržanih lica, posebno ne preko noći”, piše u jučerašnjem mišljenju Savjeta.

Bonus video: