"Sačuvajmo živote: perimo ruke": Štitimo zdravstvene radnike i pacijente od infekcija

Dr Jevto Eraković, direktor KCCG istakao je da je 5. maj uvijek prilika da podsjetimo da je pranje ruku jedan od najefikasnijih načina da spriječimo širenje patogena i sprečavanja infekcija, uključujući i kontrolu koronavirusa
517 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svake godine 5. maj obilježava se širom svijeta kao Dan higijene ruku.

"Cilj je da se podigne nivo svijesti o važnosti poštovanja preporuka za pranje ruku u zdravstvenim ustanovama, štiteći na taj način i zdravstvene radnike i pacijente od infekcija. Ove godine, kampanja se sprovodi pod sloganom "Sačuvajmo živote: perimo ruke", saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Kako prati ruke
Kako prati ruke(Foto: KCCG)

U saopštenju se dodaje da se KCCG uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pridružio inicijativi obilježavanja ovog važnog datuma u Crnoj Gori pod sloganom "Čiste ruke za bezbjednu zdravstvenu zaštitu i njegu", kako bi još jednom izrazili zahvalnost zdravstvenim radnicima, a posebo medicinskim sestrama i babicama, i istakli njihovu krucijalnu ulogu u prevenciji i kontroli infekcije, uključujući i kontrolu širenja koronavirusa.

Kako trljati ruke
Kako trljati ruke

Dr Jevto Eraković, direktor KCCG istakao je da je 5. maj uvijek prilika da podsjetimo da je pranje ruku jedan od najefikasnijih načina da spriječimo širenje patogena i sprečavanja infekcija, uključujući i kontrolu koronavirusa.

"Redovnim, čestim i pravilnim pranjem ruku, zdravstveni radnici i građani daju nemjerljivi doprinos u sprečavanju infekcija. Povodom obilježavanja ovog dana, KCCG će distribuirati promotivno informativni materijal zaposlenima. KCCG u kontinuitetu ulaže u obezbjeđivanje standarda higijene i obuku zdravstvenih profesionalaca sa fokusom na prevenciju i kontrolu infekcije i mjere higijene ruku, posebno u periodu COVID-19 pandemije. Obezbijeđene su dovoljne količine sredstava za higijenu ruku", istakao Eraković.

Mina Brajović, šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori objasnila je da cilj ovakvih inicijativa da se higijena ruku promoviše kao globalni i nacionalni prioritet.

Čiste ruke za bezbjednu zaštitu i njegu
Čiste ruke za bezbjednu zaštitu i njegu(Foto: KCCG)

"U trenutku kada se svijet bori sa pandemijom koronavirusa bez vakcine i efikasnog lijeka, sprovođenje ove vanredno važne javno zdravstvene mjere, uz nošenje maski i održavanje fizičke distance, predstavlja nezaobilazni sastojak "recepta" za uspjeh u efikasnoj kontroli širenja infekcije novog soja koronavirusa. U čistim rukama je bezbjedna zdravstvena zastita i naši životi", kazala je Brajović.

Bonus video: