RASPISALI POZIVE ZA 11 LINIJA SUFINANSIRANJA PROJEKATA

Opština Tivat podržava poljoprivrednu proizvodnju i projekte ruralnog turizma

Opština će, kako je saopšteno, finansijski podržati i izradu projektne dokumentacije za renoviranje postojećih ruiniranih kuća i ostataka seoskih kuća u svrhu pružanja turističkih i/ili ugostiteljskih usluga u ruralnim područjima opštine
437 pregleda 0 komentar(a)
Petar Vujović, Foto: Opština Tivat
Petar Vujović, Foto: Opština Tivat

Sekretarijat za turizam i preduzetništvo Opštine Tivat objavio je javne pozive za 11 linija podrške – sufinansiranja ili finansiranja projekata iz oblasti poljoprivrede i turizma.

Radi se o sufinansiranju realizacije projekata za uređenje terena, bašte, livade ili vidikovaca u sklopu domaćinstva koje je u funkciji pružanja turističkih i/ili ugostiteljskih usluga u ruralnom području opštine Tivat, kao i za opremanje ugostiteljskog, turističkog ili smještajnog objekta u funkciji pružanja turističkih i/ili ugostiteljskih usluga u ruralnom području opštine Tivat.

Opština će, kako je saopšteno, finansijski podržati i izradu projektne dokumentacije za renoviranje postojećih ruiniranih kuća i ostataka seoskih kuća u svrhu pružanja turističkih i/ili ugostiteljskih usluga u ruralnim područjima opštine.  

Obezbijeđena je i podrška razvoju voćarske i vinogradarske proizvodnje, maslinarstva, povrtarske i cvjećarske proizvodnje, pčelarstva, stočarstva, organske poljoprivrede, ribarstva i marikulture, te upravljanja zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje. Javni pozivi se objavljuju u okviru Odluke o podsticajima u razvoj poljoprivrede i Plana podsticajnih mjera u poljoprivredi za 2020.godinu, kojima su utvrđeni uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja.  

"Od ove godine uvedena je nova podrška - za živinarstvo. Takođe, za sektor pčelarstva je omogućena nabavka dodatne opreme za održavanje lokacije na kojoj se nalazi pčelinjak. Nova je i mjera iz oblasti ruralnog turizma i to za projektnu dokumentaciju – izradu projekta renoviranja postojećih ruiniranih kuća i ostataka seoskih kuća u svrhu pružanja turističkih i/ili ugostiteljskih usluga u ruralnim područjima opštine. Nove subvencije, kao i unapređenje postojećih mjera, rezultat su kontinuirane saradnje i komunikacije sa poljoprivrednim proizvođačima na lokalnom nivou", istakao je sekretar za preduzetništvo i turizam Petar Vujović.

Obzirom na novonastalu situaciju usljed epidemije novog koronavirusa u Crnoj Gori, a kako bi u što većoj mjeri pomogli poljoprivrednim proizvođačima, Planom za ovu godinu izmijenjena je procedura korišćenja podsticajnih mjera.

"Omogućili smo avansno plaćanje podrške za mjere putem kojih se vrši nabavka određenih sredstava, opreme, mašina i slično. Ova olakšavajuća procedura omogućiće poljoprivrednim proizvođačima jednostavniji pristup neophodnim finasijskim sredstvima i podsticajima kojima bi održali i unaprijedili  poljoprivredna gazdinstva", naveo je Vujović.

Preporučujemo za Vas