POKAZAO IZVJEŠTAJ O RADU

Podgorica: Zeleno svjetlo za legalizaciju dobilo 40 kuća

Tokom prošle godine riješen je 271 zahtjev u vezi s bespravno izgrađenim objektima u Podgorici
3986 pregleda 1 komentar(a)
Podnijeto preko 12.000 zahtjeva: Podgorica, Foto: Savo Prelević
Podnijeto preko 12.000 zahtjeva: Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.05.2020. 09:12h

U Podgorici je prošle godine usvojeno samo 40 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

Kako se navodi u izvještaju o radu gradonačelnika Ivana Vukovića za prošlu godinu, a koji treba da se nađe na dnevnom redu prve naredne podgoričke Skupštine, tokom prošle godine riješen je 271 zahtjev.

“Od toga broja 40 je usvojeno, 145 odbijeno, a 86 zahtjeva obustavljeno”, piše u izvještaju.

U dokumentaciji se navodi da je prošle godine na zahtjev stranaka izdato deset potvrda o uplati za uzurpirano zemljište po zaključcima Opštine Titograd od 1969. do 1987. godine. Za otkup zemljišta u postupku legalizacije bespravnog objekta, lani je, podnijeto 47 zahtjeva.

U Glavnom gradu je do 15. jula 2018, odnosno do predviđenog roka, prema podacima Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora, podnijet 12.671 zahtjev za legalizaciju, dok je 293 građana to uradilo nakon isteka roka.

Većina zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, kako se navodi u dokumentaciji Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora, su nepotpuni, jer ne sadrže elaborat premjera izvedenog stanja, kopiju plana i list nepokretnosti.

“Određeni broj zahtjeva dopunjen je elaboratima premjera izvedenog stanja. Sekretarijat redovno dostavlja obavještenja za dopunu podnijetih zahtjeva. Takođe, pojedini zahtjevi su neuredni u smislu da se na ostavljenim adresama obično ne nalaze podnosioci zahtjeva niti se na ostavljene brojeve telefona isti javljaju ili podnijeti zahtjevi ne sadrže nikakve podatke, koji bi mogli biti validni za uručivanje obavještenja, već samo ime i prezime podnosica zahtjev, što predstavlja veliki problem za ažuran rad Sekretarijata”.

Prema zvaničnim podacima za legalizaciju u cijeloj Crnoj Gori podnijeto je preko 51.000 zahtjeva, a nakon 15. jula 2018, odnosno isteka roka bilo ih je 2.560.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) početkom ove godine prihvatilo je inicijativu Zajednice opština Crne Gore i dozvolilo novi rok za predaju zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata.

Iz MORT-a je u novembru prošle godine saopšteno da su opštine obradile 31 hiljadu zahtjeva, a da je do tada doneseno 734 rješenja o legalizaciji.

Preporučujemo za Vas