MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Vodeći stručnjaci regiona na panelu „Turizam na respiratoru“ u okviru „EXIT strategy“

Istču da će panelisti će u razgovoru pokušati da odgovore zašto je turizam najugroženija privredna grana usljed pandemijske krize, te koje su mjere neophodne kako bi se turistička industrija što prije oporavila u narednom periodu.
1441 pregleda 0 komentar(a)
Exit Strategy, Foto: Exit
Exit Strategy, Foto: Exit
Ažurirano: 07.05.2020. 20:18h

U svijetlu nadolazećih, veoma teških ekonomskih posljedica, a koje postaju sve očiglednije kako pandemija koronavirusa jenjava u brojnim zemljama svijeta, EXIT pokreće međunarodnu onlajn konferenciju pod nazivom „EXIT strategy“, sapopšteno je iz Exita. 

"Konferencija će pod sloganom „Izlaz iz pandemije stvaramo zajedno”, trajati više nedelja tokom kojih će se u nekoliko panela okupiti neki od vodećih svjetskih i regionalnih aktera iz oblasti turizma, kulture, manifestacija, medija i drugih sfera javnog života. Prvi u ovoj seriji razgovora biće regionalnog karaktera i nosi naziv "Turizam na respiratoru“. Ova tribina biće održana na daljinu, a učesnici i publika će se okupiti 7. maja u 18 časova, u direktnom prenosu na fejsbuk stranici EXIT festivala. EXIT Strategy", navodi se u saopštenju Exita.

Oni su najavili kompetentne učesnike panela.

"Učesnici panela biće Damir Davidović - Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore, prof. dr Renata Pindžo  pomoćnica ministra zadužen za turizam, pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Žarko Radulović - predsednik crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik lanca hotela "Montenegro stars", Boris Žgomba - predsednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), vlasnik turističke kompanije Uniline i predsednik ECTAAe (Evropskog udruženja putničkih agencija i turoperatora), i Dušan Kovačević - osnivač i direktor EXIT festivala. Moderator panela je Silvija Ilišković Balagović, konsultant za hotelske i turističke investicije, Hotelis d.o.o. ", saopšteno je iz Exita.

Istču da će panelisti će u razgovoru pokušati da odgovore zašto je turizam najugroženija privredna grana usljed pandemijske krize, te koje su mjere neophodne kako bi se turistička industrija što prije oporavila u narednom periodu. 

Iz Exita dodaju da će obijasniti kako da turizam nakon krize zauzme mjesto koje zaslužuje u društvu, kao možda i najvažnija privredna grana, koja ima potencijal da bude motor sveukupnog ekonomskog razvoja regiona.  

EXIT, kao regionalni lider u oblasti manifestacionog turizma, organizuje neke od vodećih i višestruko nagrađivanih festivala u Evropi, na kojima se svake godine okupi gotovo pola miliona posjetilaca iz preko 100 zemalja sveta. 

„Deluje da kao nikada do sada nije bilo važnije imati otvoren i direktan razgovor između privatnog i javnog sektora, kako bi se u što skorijem roku otklonili ogromni negativni ekonomski efekti izazvani pandemijom, U slučaju potpunog urušavanja turizma, koji je izvjestan ako se ne preduzmu hitne sistemske mjere, došlo bi do nesagledivih posljedica i gubitka posla za stotine hiljada radnika. Veliki broj svjetskih zemalja već je pokrenuo niz mera za oporavak turizma i manifestacione privrede, a vjerujemo da će ovaj dijalog pomoći da zemlje regiona ne samo ne budu u zaostatku, već i da pokažu preduzimljivost i inova- tivnost nekada svojstvenu ovim prostorima, kako bi hrabrim rešenjima dali primjer koje će druge zemlje pratiti", izjavio je Dušan Kovačević, osnivač EXIT festivala.

Konferencija „EXIT strategy“ će jednom nedeljno donositi novi panel koji će moći da se gleda uživo ili u snimku na sajtu Exitfest.org i fejsbuk stranici EXIT festivala, a biće realizovana uz podršku brojnih vodećih stranih, regionalnih i domaćih medija.

Preporučujemo za Vas