IJZ: Poslednji negativni rezultati zaposlene u Domu starih nisu dovoljni za odbacivanje slučaja

Oni su dodali da se zaposlena ne bi trebala vratiti normalnim radnim obavezama zbog teoretske opasnosti i epidemiološkog rizika koji nosi po svoju okolinu.
6358 pregleda 2 komentar(a)
Dom starih, Foto: Fejsbuk
Dom starih, Foto: Fejsbuk
Ažurirano: 06.05.2020. 15:18h

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) su saopštli da negativni rezultati poslednjih analiza kod zaposlene u Domu starih u Bijelom Polju nisu dovoljni da bi se slučaj odbacio.

Oni su dodali da se zaposlena ne bi trebala vratiti normalnim radnim obavezama zbog teoretske opasnosti i epidemiološkog rizika koji nosi po svoju okolinu.

"Sa uzorkovanjem i testiranjem će se i dalje nastaviti i status slučaja neće biti mijenjan sve dok se ne otkloni i najmanja sumnja na eventualnu infekciju", navodi se u saopštenju IJZ.

IJZ je u nedelju, trećeg maja trećeg maja, u sklopu proširenog rutinskog testiranja, registrovao granični slučaj infekcije novim koronavirusom u Bijelom Polju.

"Iako su rezultati testa bili granični, zbog epidemiološkog rizika koji je postojao za širenje obolijevanja u najbližoj okolini, preduzete su sve mjere koje su za cilj imale adekvatno spriječavanje svakog daljeg evenutalnog širenja infekcije u okolini", navodi se u saopštenju IJZ.

Oni su dodali da je sam slučaj od samog početka epidemiološki bio izuzetno izazovan jer, kako tvrde, nije bilo simpotma infekcije niti je utvrđena i najmanja indicija koja bi ukazivala na mogući izvor infekcije, kao ni na mogući način inficiranja.

"Samim tim, a kao mjera dodatne predostrožnosti, odlučeno je da se oboljela osoba i njeni najbliži kontakti institucionalno izoluju te da se započne sa redovnim dnevnim praćenjem i uzastopnim uzorkovanjem kako bi se komplenta situacija sagledala i ispratila do kraja. Sva uzorkovanja obavljena u okolini – radnoj i porodičnoj nisu otkrila druge slučajeve obolijevanja", zaključuje se u saopštenju IJZ.

Bonus video: