KONKURS GENERALNOG SEKRETARIJATA VLADE

Novinarke "Vijesti" nagrađene za priče o procesu pristupanja Crne Gore EU

"Nagrađeni novinari će svojim pričama pokušati da, kroz primjere uspješnih mladih preduzetnika, motivišu nezaposlene da iskoriste dostupna bespovratna EU sredstva i započnu sopstveni biznis"
2215 pregleda 0 komentar(a)
Dobitnici/ce konkursa
Dobitnici/ce konkursa

Novinari i novinarke sedam crnogorskih medija dobitnici su ovogodišnjih nagrada za najbolju televizijsku priču i novinski članak o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), saopšteno je danas iz Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore

"Najbolje predloge za novinske priče dostavili su novinarka Radija Slobodna Evropa, Aneta Durović, portala Pobjeda Tamara Klikovac i dnevnih novina Vijesti, Svetlana Mandić. Predlozi novinara i novinarki Javnog servisa, kao i televizija Prva, Vijesti i Nova M, Darka Bulatovića, Ivane Vučinić, Tijane Pravilović i Ivane Popović, odabrani su kao najkvalitetniji na konkursu za najbolju video priču o procesu pristupanja Crne Gore EU", navodi se u saopštenju.

Konkurse je raspisao Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU Generalnog sekretarijata Vlade, u skladu sa Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2019-2022, u okviru projekta EU4ME, koji finansira EU.

"Predstavnici Sektora i projektnog tima su, nakon konsultacija, odabrali četiri televizijske priče umjesto prvobitno planirane tri, imajući u vidu kvalitet pristiglih prijava i uvažavajući činjenicu da se građani, kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja, dominantno informišu putem televizije. Za autore sedam najboljih priča obezbijeđene su novčane nagrade. Crnogorski građani će, kroz priče koje će biti objavljene u narednom periodu u pomenutim medijima, imati priliku da saznaju više o pomoći EU i inovativnim rješenjima u kriznim situacijama, ali i programima EU kroz koje su obezbijeđeni medicinski aparati koji pomažu u ranom otkrivanju bolesti i spašavanju ljudskih života", piše u saopštenju.

Navodi se da će nagrađeni novinari svojim pričama pokušati da, kroz primjere uspješnih mladih preduzetnika, motivišu nezaposlene da iskoriste dostupna bespovratna EU sredstva i započnu sopstveni biznis.

"Jedna od tema biće i donacija EU u pouzdanijem otkrivanju COVID-19 Crnoj Gori, prvoj državi koja je na ovaj način riješila problem lažno negativnih testova na korona virus. Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU, uz čestitke nagrađenim autorima, zahvaljuje svim novinara koji su poslali prijave i koji gotovo svakodnevno izvještavaju o pristupanju Crne Gore EU, uticaju tog procesa na život građana Crne Gore, kao i podršci EU našoj državi kroz dostupne fondove i realizaciju projekata", zaključuje se u saopštenju.