Htjela nastavnika bez stručnog ispita

Direktorka Marija Đonović je nakon naloga inspektorke raspisala konkurs na koji je primljena nova nastavnica...
386 pregleda 2 komentar(a)
Marija Đonović, Foto: Barinfo
Marija Đonović, Foto: Barinfo
Ažurirano: 16.02.2018. 18:20h

Direktorka barske Gimnazije Marija Đonović pokušala je u novembru prošle godine da na određeno vrijeme, bez raspisivanja konkursa, zaposli nastavnika italijanskog jezika koji nema položen stručni ispit i licencu za rad u školi.

To je konstatovala prosvjetna inspektorka Dijana Magdalinić nakon posjete školi po prijavi.

“Postupaajući po inicijativi u vezi sa zapošljavanjem profesora italijanskog jezika bez konkursa, prosvjetna inspektorka je 17. novembra 2017. u inspekcijskom nadzoru utvrdila da izvršilac koji ne posjeduje uvjerenje o položenom stručnom ispitu i licencu za rad. Direktorka Gimnazije je dužna da u roku od sedam dana raspiše konkurs za radno mjesto profesor italijanskog jezika i izvrši izbor u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju”, piše u zapisniku u koji su “Vijesti” imale uvid.

Đonovićeva je nakon naloga inspektorke raspisala konkurs na koji je primljena nova nastavnica.

“Zbog privremene spriječenosti za rad (bolovanja) profesorice italijanskog jezika od 5. septembra 2017., primili smo u radni odnos do 30 dana profesora italijanskog jezika, koji je u tom trenutku imao devet mjeseci rada na poslovima profesora italijanskog jezika. U tom periodu, konkurs za prijem u radni odnos na određeno vrijeme nismo raspisali, jer nismo znali da li će profesorica prekinuti bolovanje tih dana, ili će ga nastaviti, što u tom trenutku ni ona nije znala”, kazala je Đonovićeva “Vijestima”.

Kada je postalo izvjesno duže odsustvo predmetne profesorice, uprava škole je odlučila da raspiše konkurs za prijem profesora italijanskog jezika u radni odnos do povratka zaposlene sa bolovanja, a najduže do juna 2018. godine, ističe ona.

“U tom periodu imali smo i inspekcijski nadzor prosvjetne inspekcije, koja nam je naložila da u roku od sedam dana raspišemo konkurs za upražnjeno radno mjesto. Nakon dobijanja potvrde o obezbjeđivanju finansijskih sredstava od strane Ministarstva prosvjete, konkurs smo i raspisali. Na konkurs su se prijavila tri kandidata koja su ispunjavala potrebne uslove, i postupajući po predlogu Komisije za razmatranje prijava za prijem u radni odnos, izabrala sam profesoricu italijanskog jezika iz Bara sa položenim stručnim ispitom i licencom za rad”.

Zakonom predviđena i smjena

Đonovićeva bi mogla da bude i razriješena dužnosti ako Ministarstvo ispoštuje zakon.

Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju predviđa da će direktor vaspitno-obrazovne ustanove, između ostalog, biti razriješen dužnosti i ako “izabere nastavnika i saradnika suprotno Zakonu”.

Iz Ministarstva prosvjete na čijem čelu je Damir Šehović saopšteno je da im još nije stigao nalaz prosvjetne inspektorke u pomenutom slučaju.

Bonus video: