Zgrada u Rasniku nije pogodna za Rome

Građani MZ Resnik uputili su žalbu Ministarstvu javne uprave, najavljujući proteste. Tvrde da nemaju ništa protiv Roma
100 pregleda 2 komentar(a)
Zdravo Janjušević, Foto: Vijesti
Zdravo Janjušević, Foto: Vijesti
Ažurirano: 16.02.2018. 17:59h

Lokacija za zgrade za Rome u naselju Resnik u Bijelom Polju, nije pogodna i ne može riješiti problem stanovanja te populacije, ocijenio je Zdravko Janjušević, predsjednik NVO Bjelopoljski demokratski centar koja se godinama bavi zaštitom prava Roma.

Nakon nedavne peticije protiv izgradnje na toj lokaciji, građani Mjesne zajednice Resnik uputili su Žalbu Ministarstvu javne uprave, najavljujući proteste ukoliko se ne udovolji njihovom zahtjevu. Oni su ranije uputili peticiju nadležnim institucijama, tražeći da odustanu od izgradnje. Tvrde da nemaju ništa protiv Roma, već protiv izgradnje bilo kakvih zgrada jer je navodno riječ o skučenom prostoru ispod obilaznice...

Janjušević je kazao da nakon podignutih tenzija neophodno da se obave konsultacije sa svim akterima.

“Nezaobilazno je da Romi moraju biti pitani i konsultovani da li žele da žive na pomenutom prostoru... Svjesni smo činjenice da Opšina nema dovoljno prostora za izgradnju stambenih jedinica, ali mora voditi računa o ispunjavanju svih standarda kada je u pitanju izgradnja stambenih objekata, ali i obezbjeđivanju uslova da na tom području budući stanari mogu ugodno da se osjećaju”.

Janjušević je ocijenio da se pitanje stanovanja Roma mora rješavati i zbog problema u divljem naselju u Rakonjama, koje predstavlja pravo ruglo pri prvom susretu sa gradom. Iz Direkcije za investicije “Vijestima” je saopšteno da je izbor ponuđača još u toku.

Bonus video: