Popović: Više od 600 građana pozvalo liniju za psihološku podršku, najčešće zbog anksioznosti

Nešto češće su se među starijom populacijom, kako je kazao, javljali poremećaji raspoloženja po tipu depresije
2544 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Popović, Foto: PR Centar
Aleksandar Popović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 06.05.2020. 17:24h

Liniju za psihološku podršku Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) građani su, za mjesec, pozvali više od 600 puta, najčešće zbog anksioznosti, saopštio je specijalista psihijatrije i koordinator linije za psihološku podršku KCCG, Aleksandar Popović, navodeći da je to očekivano, jer vrijeme epidemije nosi veliku zabrinutost.

On je u, intervjuu za PR Centar, kazao da je linija 1555 počela sa radom 30. marta i da je do 1. maja bilo više od 600 poziva.

„Ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je poziv ograničen na 20 minuta, ovo je svakako veliki broj i sigurno su građani prepoznali kvalitet ovog projekta. Naravno, ideja je potekla iz Klinike za psihijatriju i veoma brzo je bila prepoznata od menadžmenta Kliničkog centra kao nezaobilazan segment u borbi protiv SARS CoV - 2. Nezaobilazni partner bio je Crnogorski Telekom, koji je od početka pružio punu tehničku podršku i omogućio da ideja zaživi na način na koji smo planirali“, pojasnio je Popović.

Vodeći se preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela, uz podršku Telekoma, omogućeno je da, umjesto klasičnog call centra, savjetnici posao obavljaju iz svojih domova.

Građni su se, kako je rekao Popović, najčešće javljali zbog anksioznosti.

„Problematika je zavisila i od starosti onih koji su zvali. Anksioznost je i očekivana, s obzirom da ovo vrijeme nosi veliku zabrinutost, kako za lično zdravlje, tako i za zdravlje porodice i bliskih osoba, kao i zabrinutost za ekonomske posljedice pandemije“, rekao je Popović.

Nešto češće su se među starijom populacijom, kako je kazao, javljali poremećaji raspoloženja po tipu depresije.

„Često je, kod ove populacije, i usamljenost bila jedan od vodećih simptoma zbog kojih su pozivali. Svakako da je, vjerovatno, odvojenost od porodice i nemogućnost kretanja uticala na naše najstarije građane“, pojasnio je Popović.

Oko 15 odsto poziva upućeno je zbog narušenih međuljudskih odnosa.

„To pokazuje da je upućenost, jednih na druge unutar porodičnog miljea, vjerovatno, reaktivirala raniju problematiku i dovodila do nesuglasica. Takođe, jedan određeni broj poziva je bio informativnog karaktera. Građani su se interesovali na koji način da stupe u kontakt sa svojim ordinarijusima, na koji način da dobiju određenu zdravstvenu uslugu, tako da smo se spremali i na ovakve pozive i izdvojili set informacija koje bi građanima bile od koristi“, kazao je Popović.

On je istakao da je dvije trećine poziva bilo od građana koji nikada do sada nisu tražili nikakvu psihološku podršku.

Razgovor je, kako je pojasnio, predstavljao intervenciju u krizi.

„Uvijek se vraćamo na momenat sad i ovdje i pokušavamo da na što brži način registrujemo uzrok problema, da identifikujemo mehanizme koji bi mogli biti u pomoći u rješavanju problema i da osnažimo te mehanizme. To su u principu glavni alati kojima se služe naši savjetnici. Tim čine psihijatri, ljekari na specijalizaciji psihijatrije i psiholozi“, rekao je Popović.

U rad linije je uklučen tim koji čini više od 20 ljudi i linija je otvorena svakog dana od 10 do 19 časova.

„Oni su u smjenskom radu zauženi za pružanje psihološke podrške. Mi smo, pred sam početak rada linije, oformili koordinacioni tim, koji je služio, prije svega, za obuku savjetnika. A naravno, vodili smo se smjernicama najrelevantnijih svjetskih zdravstvenih tijela. Takođe smo pokušali da predvidimo moguće psiho-socijalne probleme sa kojima se mogu suočavati naši građani tokom pandemije i na osnovu toga vršili obuku savjetnika. A svakako da je i njihov dosadašnji rad na ovom polju dao onaj finalni dodir za formiranje dobrog sistema podrške za naše građane“, objasnio je Popović.

Prema njegovim riječima, građani su često skloni da zanemaruju mentalno zdravlje do trenutka dok postane nepodnošljivo.

„Svi smatramo sebe ekspertima u življenju i smatramo da mi najbolje znamo kako se treba ponašati, misliti u određenoj situaciji, a zanemarujemo činjenicu da je vještina življenja, vještina kao i svaka druga, koju treba savladati. I ukoliko ne preispitujemo naše postupke i misli sigurno ćemo upasti u zamku ličnog nezadovoljstva i to će, svakako, uticati na sve sfere našeg života“, istakao je Popović.

On je kazao da je projekat odličan pokazatelj „koliko smo bili spremni da odgovorimo izazovima mentalnog zdravlja u toku pandemije“, i dodao da se u Klinici za psihijatriju svakodnevno brine o mentalnom zdravlju građana i ističe važnost adekvatne prevencije.

„Siguran sam da će Klinički centar zajedno sa Klinikom za psihijatriju biti predvodnik u ovakvim projektima i borbi za očuvanje mentalnog zdravlja naših građana“, rekao je Popović.

Jasno je poručio da nema dobrog tjelesnog zdravlja, bez dobrog mentalnog zdravlja.

„Jako je bitno da poštujemo smjernice struke, da se pridržavamo dobre mentalne higijene, da svakodnevno vodimo računa da se dovoljno odmaramo, da dovoljno vremena provodimo u onome što nam prija, kako bi problematične situacije u životu, lakše podnijeli“, objasnio je Popović.

Građanima je poručio da, kada im je potrebna psihološka podrška, ne oklijevaju, nego da pozovu 1555.

Bonus video: