Žele da grade - da struja poteče

Biznismen Tomislav Čelebić i fudbaler Stefan Savić tražili građevinsku dozvolu za objekat za priključenje mHE na elektrodistributivnu mrežu. I podgorička kompanija „BB Hidro“, čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, podnio isti zahtjev za mHE “Slatina”
5613 pregleda 3 komentar(a)
Male hidroelektrane isplativ biznis (ilustracija), Foto: Investitor.me
Male hidroelektrane isplativ biznis (ilustracija), Foto: Investitor.me

Kompanija “C&S Energy” podnijela je Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju objekta za priključenje male hidroelektrane (mHE) “Bjelovićka 1” na elektrodistributivnu mrežu.

Kompaniju su osnovali biznismen Tomislav Čelebić, koji ima 54 odsto udjela, fudbaler Stefan Savić sa 45 procenata vlasništva i kompanija “Synergy” sa jednim.

U “Synergy” 12 odsto kapitala ima podgorička firma “KIA Montenegro”, biznismena Vuka Rajkovića, poslovnog partnera i kuma predsjednika države Mila Đukanovića.

Građevinsku dozvolu za mHE na rijeci Bjelojevićka u opštini Mojkovac, firma je tražila krajem prošle godine, a ove su od Investiciono-razvojnog fonda dobili tri miliona eura kredita za investiciju.

Iz MORT-a su, međutim, tražili dodatnu dokumentaciju za potrebe priključenja, odnosno dopunu urbanističko-tehničkih uslova (UTU) jer katastarske parcele navedene kao lokacija objekta u zahtjevu za dozvolu ne odgovaraju onima navedenim u UTU izdatim 28. avgusta 2017.

Pored toga, preduzeće mHE “Vrbnica” iz Podgorice zatražilo je izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju dijela 35 KV dalekovoda za priključenje mHE “Vrbnica”. Vlada je 2014. godine dala koncesiju na 30 godina

za mini-hidroelektranu Vrbnica u Plužinama. Preduzeće mHE “Vrbnica” je u 70 odsto vlasništvu kompanije Interenergo energetski inženjering iz Ljubljane, pet procenata ima firma “Mehanizacija i programat” iz Nikšića, a 25 odsto “Montenegro Metropolis media”, čiji je vlasnik of-šor firma.

Vlada je u novembru prošle godine najavila sporazumni raskid ugovora za gradnju mHE na sedam vodotoka, čija je vrijednost 44 miliona eura, zbog čega bi investitori koji imaju ugovore mogli zatražiti milionska obeštećenja. Svjetski fond za zaštitu prirode, koji je završio analizu o projektu malih elektrana u CG, preporučio je Vladi da raskine sve ugovore za mHE, čiji koncensionari nisu obezbijedili novac za investicije, bez prava odštete za njih, kao i u slučajevima u kojima ne postoji planska dokumentacija, koja omogućava gradnju mHE. Preporučeno je i da se zaustavi prenos koncesija na potencijalno nove koncensionare.

I podgorička kompanija „BB Hidro“, čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, sin predsjednika Đukanovića, zatražila je od Ministarstva održivog razvoja da joj izda urbanističko-tehničke uslove za priključenje male hidroelektrane “Slatina” na elektrodistributivnu mrežu. Riječ je o maloj elektrani koju je kompanija Đukanovića izgradila da dijelu vodotoka Slatina u Kolašinu.

“BB Hidro”, partnerska firma mlađeg Đukanovića i njegovog poslovnog partnera Ivana Burzanovića dobila je krajem marta 2017. koncesiju za izgradnju mini-hidroelektrae „Slatina“ na istoimenom vodotoku na katastarskoj parceli Raska Mioska u Kolašinu. Odluku kojom se na 30 godina daje koncesija firmi mlađeg Đukanovića da izgradi malu hidroelektranu, potpisao je premijer Duško Marković.

Koncesiona naknada iznosi 6,1 odsto od planirane godišnje proizvodnje. Ukoliko je godišnja proizvodnja električne energije veća od planirane, koncesiona naknada iznosi 6,1 odsto od godišnje proizvodnje. Prethodno je Đukanovićeva firma dobila energetsku dozvolu, kojom je omogućena gradnja mHE Slatina instalisane snage 452,98 kilovati, čija je ukupna godišnja proizvodnja 1.224 gigvat- sati.

“BB Hidro” je krajem prošle godine dobio i građevinsku dozvolu od Ministarstva održivog razvoja, kojim koordinira premijer Duško Marković, kako bi svoju drugu malu hidroelektranu Bistricu Lipovsku u Kolašinu priključila na elektrodistributivnu mrežu. Dato je zeleno svjetlo da se izgradi trafo-stanica 0,4/10 kilovata u sklopu elektrane, kao i desetokilovatnog priključnog kablovskog voda, kako bi MHE bila prikopčana na elektrodistributivnu mrežu.

Koncesiju za gradnju mHE “Bistrica” “BB Hidro” je dobila 2016, pred kraj mandata vlade na čijem je čelu bio Blažov otac, koji je i potpisao saglasnost sinovljevoj firmi.

Firma “BB Hidro” je status privremenog povlašćenog proizvođača dobila u aprilu 2018.

Bonus video: