GRADONAČELNIK PODGORICE I GENERALNI DIREKTOR DIREKTORATA ZA VODOPRIVREDU OBIŠLI RADOVE

Vuković: Nakon više decenija Lješanska nahija će imati riješeno pitanje vodosnabdijevanja

Vuković je izrazio zahvalnost Vladi Crne Gore za vrijednu pomoć pri realizaciji ovog projekta, kao i preduzećima Info plan i Toškovići koji su besplatno odradili dio radova
2066 pregleda 2 komentar(a)
Sa obilaska radova u Lješanskoj nahiji, Foto: PG Biro
Sa obilaska radova u Lješanskoj nahiji, Foto: PG Biro

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i Momčilo Blagojević generalni direktor Direktorata za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja obišli su radove na vodovodu u Lješanskoj nahiji, saopšteno je iz Glavnog grada.

„Bez obzira na specifične okolnosti  u kojima funkcioniše Glavni grad i državni organi u posljednjih nekoliko sedmica razvoj Podgorice nije doveden u pitanje, naprotiv, uspjeli smo da intenziviramo radove privrednih društava, kako u užem gradskom jezgru tako i u okolini Podgorice. Zahvaljujući tome, čini mi se da smo na gotovo nemogući način uspjeli da iskoristimo ove složene prilike“, istakao je Vuković.

On je podsjetio da je prije godinu dana započeta realizacija ovog kapitalnog projekta – izgradnja novog vodovodnog sistema za donju i gornju Lješansku nahiju, čijom realizacijom se rješava problem vodosnabdijevanja stanovnika ovog kraja nakon četrdesetak godina.

„Danas imamo priliku da konstatujemo da je prva faza ovog projekta uspješno privedena kraju zahvaljujući angažovanju privrednog društva Vodovod i kanalizacija, a uz finansijsku podršku Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. U okviru prve faze izvedeni su radovi na izgradnji novog cjevovoda, ukupne dužine 4,5km, vrijednosti preko 270.000 eura, kojim je povezano novo buduće izvorište Kaluđerovo oko sa rezervoarom Kamenica“, istakao je gradonačelnik.

„Unazad pola godine, mi smo završili temeljnu rekonstrukciju cjevovoda koji se nalazi iznad magistrale, a koji povezuje sela Bigor i Brežine, ukupne dužine 8 kilometara, vrijednosti 230.000 eura, tako da smo za sada utrošili oko pola miliona eura u realizaciju ovog projekta. Ono što nam ostaje da završimo ove godine jeste izgradnja novog rezervoara nedaleko odavde, koji nam je vrlo važan jer će iz tog rezervoara ići potisni cjevovod, kojim će se vodom snabdijevati područje Lješanske nahije. Za te namjene Ministarstvo poljoprivrede je već opredijelilo 150.000 eura i opredijeliće još 50.000 do kraja godine, a mi ćemo uporedo sa tim radovima nastaviti rekonstrukciju primarne i sekundarne mreže iza magistrale, dakle, od Bigora do Gornjih Kokota i sekundarnu mrežu u selu Liješte i Podstrana. Vrijednost tih radova je oko 300.000 eura, dužine 8 kilometara“.

Vuković je izrazio zahvalnost Vladi Crne Gore za vrijednu pomoć pri realizaciji ovog projekta, kao i preduzećima Info plan i Toškovići koji su besplatno odradili dio radova.

„Kada se sve to završi, biće stvorene  pretpostavke da krenemo sa širenjem vodovodne mreže prema selima gornje Lješanske nahije i stvaraju se pretpostavke da rekonstruišemo onaj dio sekundarne mreže ispod magistrale, u selima Barutana i drugima u kojima to nijesmo uradili do ovog trenutka. Ukupan iznos sredstava koja će u značajnoj mjeri opredijeliti Vlada Crne Gore i Ministarstvo poljoprivrede sa jedne i Glavni grad, sa druge strane, ove godine će prevazići milion eura i ponavljam, onako kako smo obećali i kako smo se dogovorili sa lokalnom zajednicom i predstavnicima MZ, mi ćemo u dogledno vrijeme doći u situaciju da riješimo problem koji je decenijama unazad opterećivao ljude ovoga kraja, da im obezbijedimo uslove za život i ono što je jako važno, da im obezbijedimo optimalne uslove za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, koja predstavlja jednu ozbiljnu razvojnu šansu ovoga kraja“, zaključio je gradonačelnik.

Generalni direktor direktorata za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Momčilo Blagojević rekao je da je ovaj projekat uspješno realizovan i da su se stvorile pretpostavke za vodosnabdijevanje cijele Lješanske nahije.

„Danas smo tu da prezentujemo implementaciju projekta vodosnabdijevanja Lješanske nahije kao jedan od najznačajnijih projekata vodosnabdijevanja u posljednje vrijeme za koji je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja od samog početka, dakle od faze istraživanja potencijala i količine vode za vodosnabdijevanje, pa sve do danas uložilo šreko 500.000 eura. Danas smo svjedoci da je projekat uspješno realizovan i da su se stvorile pretpostavke za vodosnabdijevanje cijele Lješanske nahije, dakle i gornje i donje. Danas prezentujemo model uspješne saradnje u realizaciji projekata u trouglu Vlada Crne Gore, lokalna samouprava i stanovništvo koji predstavlja i zajednički pristup implementaciji projekata i daje nam veoma uspješne rezultate kako na ovom projektu tako i na svim koje realizujemo širom Crne Gore kroz Program podsticaja projekata vodosnabdijevanja za Crnu Goru“, istakao je .Blagojević

Preporučujemo za Vas