Antimalarik stiže nakon mjesec i po

Lijek “hidroksihlorikin” će narednih dana biti dostupan u državnim apotekama za pacijente koji ga koriste kao redovnu terapiju. “Dolquine” je prethodno povučen iz apoteka, a sve količine su usmjeravane ka bolnicama za liječenje oboljelih od kovida-19.
7368 pregleda 4 komentar(a)
Antimalarik korišćen u liječenju oboljelih od kovida-19 (ilustracija), Foto: Shutterstock
Antimalarik korišćen u liječenju oboljelih od kovida-19 (ilustracija), Foto: Shutterstock

Lijek “hidroksihlorokin”, koji je u drugoj polovini marta povučen iz apoteka zbog liječenja oboljelih od kovida-19, biće uskoro dostupan u državnim apotekama za pacijente sa hroničnim bolestima koji ga koriste kao redovnu terapiju.

Iz apotekarske ustanove Montefarm kažu da je lijek dolquine (tablete od 200 miligrama) isporučen njihovoj veledrogeriji i da je počela distribucija prema državnim apotekama.

“Sve apoteke će imati ovaj lijek do kraja radne sedmice, dok će neke opštine dobiti u ponedjeljak ili najkasnije utorak”, kazala je portparolka te ustanove Olivera Klikovac “Vijestima”.

Ona je pojasnila da “Montefarm” snabdijeva sve javne zdravstvene ustanove ljekovima, pa su “dolquine” i terapijske paralele dostavljeni prvo bolnicama i Kliničkom centru (KC) u kojima se liječe oboljeli od novog koronavirusa.

“Vijesti” su 24. marta objavile da je iz crnogorskih apoteka povučen lijek “dolquine”, koji sadrži aktivnu supstancu hidroksihlorokin. Taj lijek koji se koristi protiv malarije, autoimunih bolesti reumatoidnog artritisa i lupusa, navodno daje efekte i u liječenju novog koronavirusa. Da je lijek povučen potvrdili su i u Agenciji za ljekove i medicinska sredstva.

Iz Vlade, odnosno Nacionalnog koordinacionog tijela, nijesu odgovorili “Vijestima” zašto je lijek povučen.

Kazali su da se “dolquine” i “resochin”, koji sadrži aktivnu supstancu hlorikin, mogu dobiti u apotekama samo na recept izabranog doktora, po izvještaju specijaliste reumatologa ili infektologa.

Ipak, pacijenti ga od tada nisu mogli dobiti u državnim i privatnim apotekama. Jedan od njih “Vijestima” je krajem aprila kazao da se “dolquin” i paralela “plaquenil” ne mogu uzeti na recept u apotekama, iako su potrebni hiljadama hronično bolesnih ljudi koji ga koriste svakodnevno već godinama.

Lijek hidroksihlorokin krajem prošlog mjeseca je doniran Kliničkom centru (KC) za liječenje oboljelih od kovida-19.

Iz predstavništva kompanije “Sandoz” za Crnu Goru i Srbiju saopšteno je da su donirali značajne količine za liječenje hospitalizovanih u KC, a da će na molbu Ministarstva zdravlja to učiniti i za ostale bolnice. Kazali su i da je u toku nekoliko kliničkih ispitivanja u kojima se istražuje dejstvo hidroksihlorokina u liječenju inficiranih novim koronavirusom.

“Hidroksihlorokin je lijek koji se koristi za liječenje malarije i autoimunih bolesti kao što su sistemski lupus eritematozus i hronični poliartritis. Hidroksihlorokin još uvijek nije odobren u svijetu za liječenje infekcijom kovid-19”, pojasnili su iz kompanije. Na liječenju u KC i ostalim bolnicama od juče nema nijednog oboljelog od novog koronavirusa.

Poslodavci da poštuju mjere NKT

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić juče je za RTCG kazao da poslodavcima nije dozvoljeno da zaposlenima plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece do 11 godina zamijene godišnjim odmorom. Rekao je da je to stav resora koji vodi. On je saopštio da će konačan stav po tom pitanju narednih dana dati Ministarstvo i Uprava za inspekcijske poslove.

Odgovarajući na pitanja RTCG o poslodavcima koji pozivaju radnika da se vrate na posao, iako koriste plaćeno odsustvo zbog čuvanja djeteta do 11 godina, ministar je kazao da se naredba Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) mora poštovati.

“Dok traje pandemija, dok je ta mjera na snazi, poslodavci ne bi trebalo da traže povratak radnika ako koriste plaćeno odsustvo radi čuvanja djece mlađe od 11 godina”.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša “Vijestima” je prije tri dana odgovorio da još nije vrijeme za otvaranje vrtića, kao i da redovno procjenjuju epidemiološku situaciju.

“Čim se stvore uslovi to će biti jedna od mjera koju ćemo preporučiti, jer znamo da predstavlja problem roditeljima, posebno ako rade u istim smjenama”, kazao je Mugoša.

Pomoćnik ministra prosvjete Veljko Tomić juče je za TV Vijesti rekao da postoji mogućnost i da će se vrtići otvoriti od sredine juna.

Ministarstvo prosvjete i Crnogorski telekom napravili su aplikaciju eDnevnik na kojoj će biti dostupne sve informacije o ocjenama, vladanju učenika i ključne novine iz sistema, poput UčiDoma inicijative, polaganju maturskih i stručnih ispita.

Iz Ministarsva prosjete kazali su da su aplikacija i portal posebno značajni u trenutnim okolnostima, kada roditelji nijesu u prilici da se u školi upoznaju sa informacijama važnim za školovanje djeteta.

Kako su objasnili, portal i aplikacija nude informacije o vladanju, izostancima, pregled ocjena sa eksternih testiranja i pregled svih ocjena po nastavnim predmetima uz podatke o tome kada je ocjena evidentirana u Informacionom sistemu obrazovanja.

Liniju za psihološku pomoć zvali preko 600 puta

Liniju za psihološku podršku KC građani su za mjesec pozvali više od 600 puta, najčešće zbog anksioznosti, saopštio je specijalista psihijatrije i koordinator linije za psihološku podršku Aleksandar Popović. On je kazao da je to očekivano, jer epidemija nosi veliku zabrinutost. Građanima je poručio da, kada im je potrebna psihološka podrška, ne oklijevaju, nego da pozovu 1555.

Bonus video: