Jevto Eraković - direktor i dežurni doktor

Više od osnovne plate, šef KCCG više zarađivao mjesečno od dežurstava, prekovremenog rada, konsultantskih usluga i predavanja
21940 pregleda 21 komentar(a)
Eraković i Hrapović, Foto: Boris Pejović
Eraković i Hrapović, Foto: Boris Pejović

Direktor Kliničkog centra (KCCG) Jevto Eraković prošle godine je primao po oko 4.340 eura mjesečno, a ministar zdravlja Kenan Hrapović, iako član deset radnih tijela, mjesečno nepunih 2.065 eura, vidi se iz redovnih godišnjih imovinskih kartona koji su dostavili Agenciji za sprečavanje korupcije.

Erakovićeva direktorska plata je prvi dio prošle godine iznosila po nepunih 1.230, a drugi dio po malo više od 1.470 eura, a po drugom osnovu je mjesečno iz KCCG-a primao još po nepunih 440 eura.

Iz Komisije za ostvarivanje prava boraca dobijao je po 150, a po 2.401 euro mjesečno prijavio je od predavanja, konsultantskih usluga, dežurstava i prekovremenog rada... Imao je i tri honorara od kojih je prošle godine primio 3.822 eura.

Njegova supruga Nela Eraković mjesečno je zarađivala 1.110 eura, od čega 800 iz Zavoda za transfuziju, a ostalo iz Instituta za javno zdravlje.

Direktor je vlasnik stana od 95 metara kvadratnih i “BMW X1” iz 2018. godine koje je stekao kupovinom, a u banci ima oročeno 17.875 eura. Supruga je na kraju prošle godine imala ušteđeno 10.000 eura.

Direktor i supruga od prošlog januara vraćaju ukupno 4.000 eura rivolving kredita u ratama od po 120 eura, a ona od 2016. godine i 20.000 eura gotovinskog u ratama od 200 eura.

Ni on nije dao saglasnost za uvid u bankarske račune, kao ni ministar zdravlja. Kenan Hrapović član je 10 radnih tijela, a Agenciji je u imovinskom kartonu prijavio da samo iz jednog prima nadoknadu.

Pored ministarske plate koja je najveći dio prošle godine iznosila 1.654 eura, on je kao član Vladinog Savjeta za za privatizaciju i kapitalne projekte primao po 380 eura. Osim toga je član još osam radnih tijela Vlade - Komisije za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve, Savjeta za konkurentnost, Koordinacionog tima za upravljanje u vanrednim situacijama, Nacionalnog savjeta za koordinaciju i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti, Savjeta za turizam, Savjet za praćenje sprovođenja Strategije izvršenja krivičnih sankcija, Državnog savjeta za sprečavanje zloupotrebe droga i Savjeta za vladavinu prava. Takođe je član Komisije za praćenje razvoja Katunske nahije Prijestonice Cetinje.

Ministar je prijavio da je njegova supuga Maida Hrapović radila do marta, gdje je imala dva primanja - po 281 euro iz stomatološke ordinacije “Dent ES”, a po još 100 od slobodne profesije.

Vlasnica je dvije stomatološke ambulante “Dens ES”, čija je i izvršna direktorica, i “Zub”, čija je ovlašćena zastupnica.

Na prvu se vodi poslovni prostor od 36 metara kvadratnih koja je, kako stoji, njihova svojina, a na drugu od 21 metar kvadratnih koja je uzeta u zakup.

Hrapović je vlasnik dva stana od 68 i 117 metara kvadratnih, dvije nepokretne imovine od 50 i 67 metara kvadratnih koje se vode pod ostalo i 1.200 metara kvadratnih livada. Supruga je vlasnica vikendice od 27 i livade od 1.619 metara kvadratnih.

Osim manjeg stana za koji je osnov sticanja ugovor o poklonu, ostala imovina stečena je kupovinom i gradnjom.

Ministar vozi “opel vektru” iz 1992. godine, i ima tri komada oružja “browning”, “berettu” i “zastavu”. Supruga vozi “škodu kodijak” iz 2018. godine, a kraju prošle godne raspolagala je sa 5.000 eura gotovine.

Bonus video: