Ako se struka pita, gosti neće prije 18. maja

Danas moguća odluka kad kafići počinju sa radom
38348 pregleda 46 komentar(a)
Kafići zatvoreni 15. marta, Foto: Boris Pejović
Kafići zatvoreni 15. marta, Foto: Boris Pejović

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) najvjerovatnije će na današnjoj sjednici razmatrati mogućnost da ugostiteljski objekti budu otvoreni već sljedeće sedmice, iako je stav struke da ne bi trebalo da počnu sa radom prije 18. maja.

“Vijesti” su juče pitale Institut za javno zdravlje (IJZ) da li su predložili otvaranje kafića, restorana i barova za početak naredne sedmice, i ukoliko nisu, kako komentarišu to što se mnogi ugostitelji uveliko pripremaju za prijem prvih gostiju nakon što su zatvoreni 16. marta radi sprečavanja širenja novog koronavirusa.

Iz IJZ su odgovorili da je sjednica NKT zakazana za danas u 13 sati, kao i da će ovo pitanje biti razmatrano:

“Trenutni plan je da se pridržavamo ranije najavljene dinamike popuštanja mjera, koja će biti jedna od tema sjednice”, piše u jučerašnjem odgovoru “Vijestima”. Kazali su i da je u toku priprema uputstava i mjera koje će biti donešene u narednom periodu, a o čemu će obavijestiti javnost.

Direktor IJZ Boban Mugoša saopštio je preksinoć na TVCG da razmatraju da se kafići, restorani, tržni centri, plaže otvore “i koji dan prije 18. maja ako epidemiološka situacija bude povoljna, uz poštovanje propisa”.

MORT dao preporuke hotelijerima

Bez obzira na to hoće li se plaže, restorani i hoteli otvoriti prije 18. maja, Ministarstvo turizma i održivog razvoja (MORT) objavilo je preporuke prema kojima se hotelijerima sugeriše da na deset kvadratnih metara mogu boraviti najviše četiri osobe.

Upravama hotela i drugih smještajnih kapaciteta preporučuje se vođenje dnevnika važnih sprovedenih aktivnosti i mjera i njihovo detaljno evidentiranje - datum i vrijeme korišćenja dezinfekcionog sredstva, zaposleni na recepciji treba da budu dobro informisani o virusu kako bi bezbjedno mogli da obavljaju dodijeljene zadatke i spriječe moguće širenje u okviru objekta.

To se, između ostalog, navodi u privremenim uputstvima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za hotele i slične objekte, smještajne kapacitete za odmor i kraći boravak kao i kampove, a koje je objavio MORT.

“Hoteli i turistički smještajni objekti nisu podložniji zarazi od ostalih javnih ustanova koje posjećuje veliki broj ljudi koji komuniciraju kako međusobno tako i sa zaposlenima. Ipak, to su mjesta gdje gosti privremeno borave zajedno i gdje je visok stepen interakcije gostiju i radnika”, stoji u preporukama.

Ističe se i da se svaki zaposleni mora strogo pridržavati osnovnih zaštitnih mjera protiv kovida-19 koje preporučuje SZO, kao što su higijena ruku, fizičko distanciranje, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, praktikovanje respiratorne higijene i poštovanje savjeta da ostanu kod kuće i potraže ljekarsku pomoć ukoliko imaju simptome koji su u skladu sa bolešću.

Upravama hotela i drugih smještajnih kapaciteta preporučuje se da donesu akcioni plan, mobilišu resurse, sprovode nadzor, vode dnevnik aktivnosti, organizuju obuke za zaposlene.

“Zaposleni na recepciji, između ostalog, treba da budu dobro informisani o virusu, treba da imaju medicinski pribor - dezinfekciona sredstva/maramice za površinsko čišćenje, maske za lice/oči, dezinfekcija ruku je obavezna nakon razmjene predmeta (novca, kreditnih kartica) sa gostima... Zaposleni u restoranima, trpezarijama i barovima trebalo bi da vode strogo računa o ličnoj higijeni (učestalo i redovno pranje ruku, higijena kašljanja). Goste treba podsjetiti da prilikom ulaska i izlaska iz restorana ili trpezarije dezinfikuju ruke gelom za dezinfekciju, koji bi bilo poželjno da se nalazi na ulazu u te objekte”, navodi se u preporukama.

Poželjno je, stoji na sajtu MORT-a, da gosti u snek-barovima izbjegavaju rukovanje hranom.

“Kada je potrebno, češće mijenjati hvataljke i kutlače, uvijek ostavljajući ove predmete u posebne posude. Očistiti i dezinfikovati površine snek-bara nakon svake usluge. Automate za kafu, sokove i drugo, naročito djelove koji su više u dodiru sa rukama korisnika, treba očistiti i dezinfikovati minimum nakon svake usluge, a po potrebi i češće”, preporučene su mjere zaštite hotelijerima.

Kad god je to moguće, preporučuje se “prisustvo maksimalno četiri osobe na deset kvadratnih metara”.

“Stolovi treba da budu raspoređeni tako da udaljenost od naslona jedne do naslona druge stolice bude veća od jednog metra i da se gosti međusobno gledaju sa udaljenosti od najmanje metra”, piše u preporukama i dodaje da bi trebalo razmotriti zatvaranje prostorija za dječiju zabavu.

Ozdravilo preko 80 odsto oboljelih

Od kovida-19 u Crnoj Gori do sada se oporavilo više od 80 odsto inficiranih.

Među 278 uzoraka analiziranih od srijede popodne do juče u isto vrijeme nije bilo pozitivnih na novi koronavirus. Iz IJZ su kazali da je trenutno 51 osoba oboljela, od kojih je 28 iz Podgorice, deset iz Ulcinja, pet iz Bara, tri iz Gusinja, dva iz Plava i po jedna iz Nikšića, Herceg Novog i Bijelog Polja.

Na bolničkom liječenju juče nije bilo zaraženih koronavirusom. Iz Kliničkog centra (KC) kazali su da je pacijent koji je iz Podgorice upućen na liječenje u Grac i dalje životno ugrožen.

Prema sajtu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, najveći broj do sada zaraženih je uzrasta između 40 i 49 godina. Od ukupno 324 registrovanih pozitivnih slučajeva, 181 je muškog pola. Oboljelih koji imaju do 19 godina je 59.

Statistika pokazuje da je među oboljelima 30 nultih pacijenata, dok je 260 zaraženih iz kontakata. Izvor inficiranja nepoznat je kod 34 osobe, odnosno 10,49 odsto zaraženih.

Bonus video: