Glavni grad će ponovo raspisati javni poziv za odabir projektanta mosta na Morači

Mještanin naselja Kruševac, Dražen Boljević, je pitao kada će biti završena rekonstrukcija Ljubljanske ulice i da li će doći do proširenja Ulice Arsenija Boljevića
293 pregleda 0 komentar(a)
Morača, nikšićki semafori, Foto: Boris Pejović
Morača, nikšićki semafori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.02.2018. 14:48h

Glavni grad će u ovoj godini ponovo raspisati javni poziv za odabir projektanta mosta na Morači, na trasi Ulice Vojislavljevića, koji će uključivati i projekat kružne raskrsnice, kazala je pomoćnica direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, Snežana Adžić.

Adžić je na centralnoj javnoj raspravi o Programu uređenja prostora Podgorice za 2018.godinu, kazala da je tender u pripremi i da bi uskoro trebalo da bude raspisan.

Sugrađanin Dragan Grujić je pitao da li je Programom za tekuću godinu predviđen novac za proces eksproprijacije Ulice Vojislavljevića i tražio objašnjenje šta tačno obuhvata prva faza radova.

Adžić je odgovorila da je prošle godine završen glavni projekat kompletne saobraćajnice, koji je pozitivno revidovan.

“Po tom projektu urađen je i elaborat eksproprijacije, koji je morao biti podijeljen po katastarskim opštinama. Ako je to neka faznost, onda nam je ovjeren za katastarsku opštinu Dajbabe, dok za ostale opštine očekujemo da ćemo danas dobiti ovjeren elaborat”, kazala je Adžić.

Programom uređenja prostora su, kako je objasnila, predviđena kompletna sredstva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, dok je za početak realizacije “simbolično određeno oko milion eura za cijelu investiciju.”

“Zavisno od dinamike rješavanja imovinskih odnosa, ići će se u realizaciju, i nije realno planirati kompletan iznos, da opterećujemo Porogram ”, kazala je Adžić.

Odbornik Demokrata Mitar Vuković je pitao zašto je Programom za ovu godinu za izgradnju kolektora predviđeno samo milion eura, a 2016. godine pet miliona i gdje je potrošen planirani novac.

Vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Oliver Marković, je odgovorio da je taj projekat bio i u Programu za prošlu i pretprošlu godinu, ali da novac nije bio planiran iz budžeta, već iz kredita.

“Mislim da nije na mjestu pitanje gdje su ta sredstva...Očigledno nisu povučena...Pitanje će biti evidentirano i u izvještaju sa javne rasprave ćete dobiti detaljan odgovor”, kazao je Marković.

Mještanin naselja Kruševac, Dražen Boljević, je pitao kada će biti završena rekonstrukcija Ljubljanske ulice i da li će doći do proširenja Ulice Arsenija Boljevića.

“Više od tri mjeseca čekamo rekonstrukciju te ulice. Sva tehnika je tamo pripremljena, ali radovi ne odmiču...” kazao je Boljević.

Adžić je odgovorila da je ugovoreni rok za izvođenje radova na rekonstrukciji Ljubljanske ulice, koja će biti saobraćajnica bulevarskog tipa, šest mjeseci, i da je najveći dio radova završen.

“Što se tiče Ulice Arsenija Boljevića, razmotrićemo to, ali nismo planirali Programom. Najčešće planiramo one saobraćajnice gdje imamo obaveze prema investitorima koji su platili ili redovno plaćaju naknadu”, istakla je Adžić.

Sugrađanina Gojka Joksimovića je zanimalo da li će biti rekonstruisani veoma frekventna ulica pored groblja u Zagoriču i postojeći parking.

“Tu se vozi bahato i prava je sreća kako nema saobraćajnih nezgoda. Ipak je to centar grada i trebalo bi ga urediti kako zaslužuje”, rekao je Joksimović.

Adžić je odgovorila da treba sačekati donošenje planskog rješenja kako bi se vidio profil buduće saobraćajnice. Ona je kazala da postoji mogućnost da se napravi parking i na donjoj kapiji groblja, prema šinama.

Odgovarajući na Vukovićevu konstataciju da mnogo obećanih projekata nije realizovano, Marković je istakao da se Program najviše finansira od naknade za komunalno opremanje zemljišta koju plaćaju investitori. Samo poboljšanjem investicionog ambijenta i planskom dokumentacijom koja omogućava investiranje, kako je kazao, moguće je prihodovati ta sredstva i realizovati pomenute projekte. Tako će , kako je rekao, biti do stupanja na snagu Plana generalne regulacije, kada će se takav sistem promijeniti.

Bonus video: