Amfilohije Džomiću: Organizujte litiju sa sveštenicima

Markovdanska litija sa moštima Svetog Simeona Dajbabskog tradicionalno se održava svakog 8. maja povodom Svetog Marka, slave grada Podgorice
27703 pregleda 130 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije služi liturgiju na obali Ribnice, Foto: Boris Pejović
Mitropolit Amfilohije služi liturgiju na obali Ribnice, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.05.2020. 12:04h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je svešteniku Veliboru Džomiću da tokom dana, u Podgorici, organizuje litiju u čast Svetog apostola Marka.

Pozvao ga je da sa sveštenicima, bez vjernog naroda, organizuje Markovdansku litiju.

"Možda bi bilo dobro da sveštenici danas od crkve Svetog Đorđa do Markovog manastira obave litiju za molitvu apostolu i jevanđelisti Marku, zaštitniku ovog grada za oslobođenje od koronavirusa. Mi smo danas ovdje održali službu apostolu Marku, ali i svima postradalima u ovom gradu od 1916. do danas", rekao je Amfilohije.

Markovdanska litija sa moštima Svetog Simeona Dajbabskog tradicionalno se održava svakog 8. maja povodom Svetog Marka, slave grada Podgorice.

Povezani članci

08. Maj 2020.

Džomić: Neće biti Markovdanske litije

"Sveti Marko je pokrovitelj svih nas i ovog grada... U njegovom manastiru je bilo sjedište prvih zetskih episkopa, to je bilo ovdje blizu nas i nadamo se da će dati Bog da se i to obnovi. Danas je trebalo da bude litija od crkve Svetog Đorđa, mi ćemo, ako Bog da, ubuduće odavde do Nemanjinog grada kretati litiju. Ako Bog da, i ovaj virus da izumre, uz pomoć molitve svetom apostolu Marku da iscijeli narod i da iščezne ovaj virus, a još više da iščeznu oni drugi, mnogo opasniji koji su zavladali među onima koji su zabranjivali svojevremeno svetog apostola Marka i onima koji donose bezakone zakone u naše vrijeme", rekao je Amfilohije.

Liturgiju na Nemanjinoj obali nadgledalo je više inspektora podgoričke policije.

Galerija

Bonus video: