Nikšić: Aplauz za volontere Crvenog krsta

Mališani iz vrtića „Kosovka djevojka“ su crtali na temu Crvenog krsta i Covid 19, a iz opštinske organizacije su odlučili da nagrade autore tri najbolja rada
624 pregleda 1 komentar(a)
Danas u Nikšiću, Foto: CK NK
Danas u Nikšiću, Foto: CK NK
Ažurirano: 08.05.2020. 18:15h

Volonteri Crvenog krsta Nikšić, zajedno sa volonterima „Alfa centra“, „Defendologije“, Narodne kuhinje i Udruženja mladih sa hendikepom Nikšić, okupili su se na gradskom Trgu i aplauzom obilježili 8.maj, Međunarodni dan Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, kao i početak Nedjelje Crvenog krsta koja traje do 15.maja. Ovogodišnja tema i način obilježavanja Dana i Nedjelje Crvenog krsta prilagođeni su trenutnim okolnostima vezanim za koronavirus, pa je njihova poruka - aplaudirajmo u znak solidarnosti sa volonterima i zaposlenima u Crvenom krstu i Crvenom polumjesecu, koji su aktivni u odgovoru na situaciju sa COVID-19.

Mališani iz vrtića „Kosovka djevojka“ su crtali na temu Crvenog krsta i Covid 19, a iz opštinske organizacije su odlučili da nagrade autore tri najbolja rada.

CK NK
Danas u Nikšiću(Foto: CK NK)

„Od početka situacije sa koronavirusom imali smo 2.136 poziva od ljudi koji su nam se obratili za pomoć, a mi smo na 1.271. odgovorili, odnosno uručili pomoć. Imali smo 101 kupovinu namirnica ili ljekova. Dva puta smo u saradnji sa 'Helpom 'podijelili pakete higijene i hrane za 240 porodica romske i egipćanske populacije, a u saradnji sa UNICEFOM još 240 paketa higijene za sve njih“, kazao je Goran Damjanović iz Opštinske organizacije Crvenog krsta.

U saradnji sa Udruženjem penzionera Nikšić podijelili su pakete za 1.240 penzionera, a vrše i distribuciju materijala za školu do svakog učenika RE populacije.

Protekla dva mjeseca oko 60 volontera Crvenog krsta stiže i do najudaljenijih djelova opštine kako bi odnijeli pomoć onima kojima je ta pomoć neophodna.

Svjetski dan Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca se održava na dan rođenja osnivača tog međunarodnog pokreta, Anri Dinana.

Širom svijeta oko 14 miliona volontera, u 192 nacionalna društva, „drže lekcije“ iz humanosti. Nikšićki volonteri su jedni od njih.

Bonus video: