Unija pomoraca sakupila preko osam hiljada eura, smatraju da NKT treba da kupi brze testove za koronu

Od toga prva tranša u iznosu od 5.500 eura je uplaćena već 31.03.2020. na račun NKT-a, a ostatak iznosa od 2.638,63 eura u vidu druge tranše uplaćen je danas na isti račun"
1092 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Uslijed evidentnog jenjavanja aktuelne epidemije kotonavirusa u Crnoj Gori te objavljenog popuštanja mjera za spriječavanje širenja virusa od strane Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), danas je zaključena i namjenska humanitarna akcija koju je tokom marta pokrenula Unija pomoraca Crne Gore na nivou članova tog strukovnog udruženja

“Sa izuzetnim zadovoljstvom možemo konstatovati da je uplatama naših članova i prijatelja udruženja do danas prikupljeno 8.138,63 eura. Od toga prva tranša u iznosu od 5.500 eura je uplaćena već 31.03.2020. na račun NKT-a, a ostatak iznosa od 2.638,63 eura u vidu druge tranše uplaćen je danas na isti račun", saopšteno je iz Unije pomoraca.

Oni su izrazili očekivanje da će dio prikupljenih sredstava odgovorna lica NKT-a preusmjeriti u nabavku dovoljno kvalitetnih brzih testova na korona-virus Covid-19, a koji bi u nekom trenutku mogli zamijeniti potrebu za karantinom nakon povratka naših državljana u Crnu Goru.“

Inače, iako neki od njih dolaze sa brodova koji su već i po mjesec dana u karantinu u raznim svjetskim lukama, te iako su mnogi od naših pomoraca sa negativnim nalazima, prošli i do tri testa na koronavirus od kojih je jedan i tzv. SWAB test, svi crnogorski pomorci koji se vraćaju u Crnu Goru nisu izuzetni od obaveze da nakon toga, provedu 28 dana u karantinu i time budu dodatno nepotrebno odvojeni od svijih porodica. Iz NKT-a do sada nisu pokazivali namjeru da preispitaju ova riješenja iako su istovremeno, smanjili propisani obavezni period karantina za ljude sa stranih jahti koje dolaze u naše marine sa 28 na 14 dana, i prihvatili su i da se u njihovo vrijeme provedeno u karantinu, računa i vrijeme provedeno u plovidbi jahte od njene posljednje strane luke do dolaska u Crnu Goru.

Bonus video: