Osnovno tužilaštvo još izviđa zagađenje rijeke Zete i Kraljičinog oka

"Nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica u konkretnom slučaju ovo tužilaštvo će, u okviru svoje nadležnosti donijeti odluku i o tome obavijestiti javnost”, odgovorila je “Vijestima” portparolka ODT Podgorica, tužiteljka Milica Mandić
515 pregleda 0 komentar(a)
Krajem novembra izlile se fekalije iz farme svinja, Foto: Zoran Đurić
Krajem novembra izlile se fekalije iz farme svinja, Foto: Zoran Đurić

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo još nije odlučilo o tome da li je firma “Niksen Čavor” u oktobru 2019. godine zagađivala rijeku Zetu, vodoizvorište Kraljičino oko i neprijatnim mirisima štetila mještanima Grba.

“Predmet je još u fazi izviđaja. Nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica u konkretnom slučaju ovo tužilaštvo će, u okviru svoje nadležnosti donijeti odluku i o tome obavijestiti javnost”, odgovorila je “Vijestima” portparolka ODT Podgorica, tužiteljka Milica Mandić.

To tužilaštvo predmet je formiralo povodom objave na portalu “Vijesti” - “KOR pozvao građane Crne Gore: Ne kupujte ništa kod zagađivača rijeke Zete”.

Tužiteljka Mandić tada je “Vijestima” rekla da preduzimaju sve mjere i radnje u cilju provjere tih navoda.

Aktivisti Koalicije za održivi razvoj (KOR) tada su pozvali građane Crne Gore da ne koriste proizvode firme “Niksen Čavor” sve dok ta kompanija ne prestane da uništava zdravlje stanovnika Spuža i zagađuje životnu sredinu ispuštanjem fekalija u rijeku Zetu i vodoizvorište Kraljičino oko.

“Vijesti” su tada objavile više tekstova u kojima su prenijeti detalji nalaza mješovite komisije koju je u spušku fabriku poslao potpredsjednik Vlade Milutin Simović, a u kojoj je konstatovano da se otpad iz farme svinja izliva u Zetu i vodoizvorište. Konstatovali su i da je “Niksen Čavor” od 1. juna do oktobra prošle godine radio bez vodne dozvole za sistem za sakupljanje, prečiščavanje i ispuštanje otpadnih voda.

Iz KOR-a su tada kazali da za sve privredne subjekte koji ne žele da posluju po zakonu ili to jednostavno ne mogu da učine, postoji niz alternativnih kaznenih mjera koje građani mogu sami uraditi, ukoliko to ne učine institucije sistema:

“Jedna od njih je i poziv na bojkot proizvoda i javna kampanja prema potrošačima, kroz koju bi se javnost upoznala sa svim važnim detaljima i argumentacijom za jednu takvu mjeru. To je uostalom i obaveza svih odgovornih pojedinaca koji shvataju koliko je važno obezbijediti da se zakoni poštuju”.

Aktivisti te koalicije najavili su da će, mimo poziva na bojkot, predložiti mještanima Spuža da podnesu krivičnu prijavu protiv preduzeća koja ih ugrožavaju, što su mještani tog spuškog naselja i učinili.

U međuvremenu, vlasnik farme svinja otklonio je sve nepravilnosti, tvrde iz Uprave za bezbjednost hrane.

Oni su napisali da je vlasnik farme svinja “Spuž” imao niz konsultacija sa ekspetima iz Evrope u cilju pronalaženja najboljeg rješenja za dugoročno ekološko uređenje farme. “Inspektori konstantno vrše nadzor i nalažu mjere (uglavnom manje nepravilnosti, a odnose se na uređenje kruga farme svinja)”.

Otpad sa farme više ne ide u Zetu

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja “Vijestima” su odgovorili da su sprovedene sve mjere koje su inspekcijski organi naložili povodom zagađenja Zete ispuštanjem otpadnih voda iz farme u Spužu.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović 25. septembra prošle godine formirao je mješovitu Komisiju sa ciljem da se sagleda stanje na farmi svinja u Spužu vezano za ispuštanje zagađujućih otpadnih voda u rijeku Zetu.

“Odmah narednog dana, izlaskom na teren izvršen je zajednički inspekcijski pregled u kome su učestvovati predstavnici veterinarske, ekološke, vodne inspekcije, kao i lokalnih: komunalne i vodne inspekcije, uz prisustvo komunalne policije. Tada je sačinjen zapisnik, utvrđene nepravilnosti, mjere i rokovi za otklanjanje istih. Ključne mjere na osnovu utvrđenih nepravilnosti: stavljanje u funkciju laguna za sakupljanje tečnog sadržaja nusproizvoda i otpadnih voda i separatora, kao i radovi na odvajanju odvoda atmosferske i fekalne kanalizacije (napravljen novi cjevovod)”, piše u odgovorima.

Objasnili su da su završene sve mjere koje su naložili veterinarski i inspektora za vode, koje su bile definisane u rokovima do kraja 2019. godine.

“Kanalizaciona cijev za odvod otpadnih voda u rijeku Zetu je blokirana na način što je izvršeno je betoniranje u dijelu račvanja cijevi čime je onemogućeno oticanje otpadnih voda u rijeku Zetu, a po nalogu inspektora za vode i pod njegovim nadzorom. Sprovedenim mjerama na farmi „Spuž“ je obezbjeđeno da otpadne vode sa farme više uopšte ne otiče u rijeku Zetu – lagune stavljene u funkciju, uz sve prateće aktivnosti (separator za odvajanje čvrste i tečne faze, biokatalizator sa ciljem razgradnje organskih materija i smanjenja količine neprijatnih mirisa). U toku je priprema zemljišta za sadnju zaštitnog zelenog pojasa oko farme.”

Bonus video: