"EU da razmotri mogućnost posebne finansijske podrške za lokalne samouprave"

"I Veneto i Cetinje, kao i obje zemlje, pretrpjeli su ekonomske gubitke uslijed zaustavljanja gotovo svih privrednih aktivnosti zbog pandemije novog virusa. Nacionalne, regionalne i lokalne vlasti trude se da pomognu privredi i građanima, a Kašćelan i Ciambetti saglasili su se da je potrebna veća pomoć Evropske unije, naročito za lokalne i regionalne vlasti", navodi se u saopštenju
310 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak
Sastanak

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje i član Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore Aleksandar Kašćelan i predsjednik Regionalnog vijeća Veneta iz Italije Roberto Ciambetti održali su, u svojstvu kopredsjedavajućih Zajedničkog savjetodavnog odbora Komiteta regiona EU i Crne Gore (ZSO Crna Gora), video sastanak u petak, 8. maja 2020, saopšteno je iz prijestonice.

"I Veneto i Cetinje, kao i obje zemlje, pretrpjeli su ekonomske gubitke uslijed zaustavljanja gotovo svih privrednih aktivnosti zbog pandemije novog virusa. Nacionalne, regionalne i lokalne vlasti trude se da pomognu privredi i građanima, a Kašćelan i Ciambetti saglasili su se da je potrebna veća pomoć Evropske unije, naročito za lokalne i regionalne vlasti", navodi se u saopštenju.

Kašćelan je, kako je saopšteno, naveo da će posljedice pandemije koronavirusa najviše osjetiti lokalne uprave i preduzeća, te da bi trebalo razmisliti o zajedničkom programu podrške za lokalne samouprave.

„Mislim da bismo u toku jesenjeg zasjedanja ZSO trebali da razgovaramo o tome da se na nivou EU razmotri mogućnost otvaranja posebne finansijske podrške za lokalne samouprave zemalja zapadnog Balkana“, rekao je on, kaže se u saopštenju.

"Kopredsjedavajući Ciambeti je iskazao spremnost da sarađuje sa Crnom Gorom „posebno sada u drugoj fazi pandemijske krize, kada je potrebno da pronađemo ispravna rješenja za ublažavanje ekonomskog uticaja krize na naše teritorije“", kaže se u saopštenju.

„Naša saradnja biće usmjerena, prije svega, na to kako da obnovimo naš turistički sektor nakon krize“, objasnio je on, navodi se u saopštenju.

Kako se kaže u saopštenju, "sagovornici su odlučili da nastave komunikaciju prije narednog sastanka ZSO Crna Gora, i dogovore konkretne zajedničke akcije. Ciambetti je pozvao svog crnogorskog kolegu da ga posjeti u Veneciji kada okolnosti to dozvole, a gradonačelnik Kašćelan je rado prihvatio poziv".

Diskusija je, kako su zaključili u saopštenju, bila usmjerena i na nacrt petogodišnjeg programa rada Zajedničkog savjetodavnog odbora i buduću saradnju uopšte.

Bonus video: