Kolašin: Naplata poreza ponovo loša

Prema izvještaju o radu predsjednika Opštine, tokom prošle godine ukupan iznos utvrđenog poreza na zemljište bio je 303.590 eura, od čega je naplaćeno tek nešto nešto više od polovine
1129 pregleda 0 komentar(a)
Loša naplata poreza: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Loša naplata poreza: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Opština Kolašin tokom prošle godine ponovo nije uspjela da postigne potpunu ažurnost u naplati planiranih iznosa poreza na nepokretnosti za pravna i fizička lica.

Prema izvještaju o radu predsjednika Opštine, tokom prošle godine ukupan iznos utvrđenog poreza na zemljište bio je 303.590 eura, od čega je naplaćeno tek nešto nešto više od polovine.

Od poreza za objekte u opštinsku kasu trebalo je da se slije oko 282.000, ali je naplaćeno 220.039 eura.

Neažurnost u naplati te vrste lokalnih prihoda do sada je pravdana nedostatkom poreskog inspektora. Odnedavno to radno mjesto je nakon sistematizacije i popunjeno, pa se očekuju i rezultati, to jest ažurnija naplata.

Novom Odlukom o porezu na nepokretnosti, početkom godine u Kolašinu su korigovane cijene te vrste poreza, ali i predviđene olakšice za određene kategorije vlasnika objekata i zemljišta. Novom odlukom, tržišna cijena nepokretnosti, koja je osnovica za utvrđivaje poreze, korigovana je koeficijentom lokacije i kvaliteta objekta.

Takođe, između ostalog, predviđeno je i da se vrijednosti građevinskog objekta umanjuju se po osnovu starosti jedan odsto za svaku godinu starosti objekta ili godinu od posljednje rekonstrukcije. Umanjenje po tom osnovu može iznositi najviše 60 odsto vrijednosti objekta.

Porez na nepokretnosti na stambenom objektu koji je prebivalište ili mjesto stalnog boravka poreskog obveznika, umanjuje se za 20 odsto i po 10 odsto za svakog člana njegovog domaćinstva.

Olakšice po tom osnovu mogu biti i do 50 odsto obaveze. Ukoliko su vlasnik ili korisnik upisani u registar poljoprivrednih proizvođača ili je riječ o pravnom licu ili preduzetniku koji se bavi proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda poreska obaveza se umanjuje za 40 odsto.

Bonus video: