Opština Tivat: Povećanja plata nije bilo

Iz Opštine reagovali na tekst pod naslovom „Kusovac i saradnici ipak sebi povećali plate“
1788 pregleda 0 komentar(a)
Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.05.2020. 18:29h

Iz službe predsjednika Opštine Tivat reagovali su na na tekst “Kusovac i saradnici ipak sebi povećali plate“.

“Istina je jedna a ona glasi: dopisnik iz Tivta objavio je bruto iznose plata funkcionera Opštine Tivat i tvrdio da su taj iznos primili kao platu. Iako se radilo o bruto iznosima, što je jasno naznačeno u tabeli koju je citirao i koja se i sada nalazi na veb-sajtu Opštine, tvrdilo se da su to zarade koje su isplaćene lokalnim funkcionerima. “Bruto“ i “neto“ su, na sreću, kategorije koje razlikuje svaki građanin Crne Gore, pa je svima jasno o kakvom se „povećanju“ radi, odnosno koliki je propust napravljen objavljivanjem netačnih podataka. Dakle, nijedan fukncioner nije primio platu u iznosima koje je novinar naveo kao isplaćene, a ponajmanje su “duplirali platu“ kako se tvrdilo u tekstu.

No, pokušaji opravdavanja za netačno interpretirane podatke se tu ne zaustavljaju, pa se isplata zimnice u decembru prošle godine i zakonska uvećanja po osnovu staža i drugim parametrima pokušavaju predstaviti građanima kao povećanje plata.

Potpredsjedniku Iliji Janoviću je u februaru prošle godine zarada iznosila 1,012, dok je u martu povećan efektivan radni staž i neto zarada je iznosila 1.018,99. U decembru 2019. godine, zarada potpredsjednika Janovića je iznosila 1198.86 eura, iz razloga jer su zaposleni primili naknadu za zimnicu u iznosu od dvije obračunske vrijednosti koeficijenta, koja je inače utvrđena Granskim kolektivnim ugovorom za oblast uprave i pravosuđa.

Povezani članci

04. Maj 2020.

Kusovac i saradnici ipak sebi povećali plate

Glavnoj administratorki Mariji Sijerković i sekretarki Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Dubravki Nikčević je plata u decembru takođe bila uvećana zbog naknade za ziminicu.

Sekretarki Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode Rajki Jovićević su bila uvećana lična primanja za maj i jun mjesec zbog rada u Komisiji za pregledanje finansijskih izvještaja sportskih organizacija za 2018. godinu i zbog rada u radnoj grupi za prirpemu i izradu plana integriteta Opštine Tivat.

Sekretarka Jovićević je u julu primila naknadu štete za neiskorišćen godišnji odmor za 2018. godinu, zbog nemogućnosti poslodavca da obezbijedi zamjenu na poslovima koje imenovana obavlja i da obezbijedi neometano poslovanje.

Komandiru Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat Zoranu Barbiću zbog opisa poslova koji obavlja, i u zavisnosti od intervencija na terenu, zarada varira iz mjeseca u mjesec, zbog prekovremenog rada.

Rukovoditeljki Službe Glavnog administartora Tanji Kažanegri zarada varira zbog troškova za prevoz, jer živi u Budvi.

Rukovoditeljka Službe za javne nabavke Milena Ćipranić je u septembru nagrađena varijabilnim dijelom zarade koja se dodjeljuje u skladu sa Odlukom za varijabilni dio zarade za zaposlenog koji ostvaruje izuzetne rezultate i kvalitete rada. Takođe, u decembru je osim naknade za zimnicu, isplaćen iznos za Komisiju za otvaranje i vrednovanje ponuda.

Predsjedniku Opštine Siniši Kusovcu zarada nije znatno uvećavana, osim u slučaju povećanja radnog staža, što je prikazano u povećanju od 10 eura, te u decembru kada su svi zaposleni primili naknadu za zimnicu.

Dakle, opet nema ništa od “povećanja“. Degutantno je i to što se za objavljivanjem ovakvih “istraživačkih“ podataka poseže u vrijeme globalne pandemije.

Što se tiče odnosa sa medijima, oni su dinamični i vrlo transprentni. U Tivtu postoje dvije radio stanice, jedan portal, a iz Tivta izvještavaju dopisnici četiri dnevna lista i jede radio stanice. Iz Boke rade i dopisnici nekoliko nacionalnih medija. Saradnja sa njima je odlična”, piše u reagovanju.

Odgovor novinara u sjutrašnjem broju

Bonus video: