"ŠTETNE I TOKSIČNE MATERIJE"

Tivat: Žitelji Obale Đuraševića se žale na izlivanje otpadnih voda iz postrojenja na lokalitetu Klačina

Izvršni direktor tivatskog Vodovoda i kanalizacije Alen Krivokapić potvrdio je "Vijestima" da je njihova ekipa intervenisala i otklonila problem, ali da se po njemu ne radi o dijelu gradskog potisnog kanalizacionog cjevovoda, već navodno o dijelu privatnih kanalizacionih cijevi žitelja Obale Đuraševića
1472 pregleda 0 komentar(a)
Vaso Dubravčević, Foto: Problemi mještana sa izlivanjem otpadnih voda
Vaso Dubravčević, Foto: Problemi mještana sa izlivanjem otpadnih voda

Žitelji dijela Obale Đuraševića čije su kuće na obali mora najbliže postrojenju za prečiščavanje otpadnih voda (PPOV) Tivta i Kotora na lokalitetu Klačina u Krtolima, ponovno su danas poslijepodne imali problem sa izlivanjem otpadnih voda.

"Oko 14 časova došlo je do izlivanja otpadnih voda iz jedne od šahti sistema kojim one dolaze u PPOV na Klačini. Pozvao sam direktora postrijenja koji mi je rekao da imaju problem jer im se začepio jedan od djelova njihovog sistema – cijev koja vodi otpadne vode u pravcu Oblatne, pa su se one vratile i "prelile" kroz šaht na drugom kraju, na nižoj poziciji ovamo prema Obali Đuraševića i našim kućama. To je prava katastrofa, a izlivanje je trajalo skoro pola sata i prestalo nakon što je sa specijalnim vozilom, intervenisala ekipa preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ iz Tivta", ispričao je "Vijestima" Vaso Dubravčević pored čije su se kuće na obali mora u ovom dijelu Krtola, izlivale otpadne vode. 

On je "Vijestima" dostavio i snimak iz koga se vidi da se kanalizacija sliva iz pravca PPOV koje se nalazi na brdu, prema obali i dospijeva u more.

Otpadne vode
Otpadne vode(Foto: Vaso Dubravčević)

Naglasio je da izliv "očito sadrži štetne i toksične materije, jer su iz zemlje preko koje se on izlivao do mora, naprasno izašle na površinu sve kišne gliste koje su vrlo brzo nakon toga i uginule".

Dubravčević je kazao da je prije ovog incidenta, u jutarnjim satima na ovom lokalitetu dopirao neizdržljiv smrad fekalija iz obližnjeg PPOV, ali da tada nije bilo vidljivog izlivanja otpadnih voda.

On je o svemu obavijestio Ekološku inspkeciju, kao i Komunalnu inspekciju i Komunalnu policiju Opštine Tivat. 

Pripadnici te dvije lokalne službe u poslijepodnevnim satima, nakon okončanja izlivanja, izašli su na lice mjesta.

Otpadne vode
Otpadne vode(Foto: Vaso Dubravčević)

Izvršni direktor tivatskog Vodovoda i kanalizacije Alen Krivokapić potvrdio je "Vijestima" da je njihova ekipa intervenisala i otklonila problem, ali da se po njemu ne radi o dijelu gradskog potisnog kanalizacionog cjevovoda, odnosno priključne mreže za PPOV, već navodno o dijelu privatnih kanalizacionih cijevi žitelja Obale Đuraševića koje su se začepile i onda sadržaj izlile u obližnje atmosferske odvodne kanale.

Inače, problemi sa povremenim izlivanjima fekalija iz mreže koja ih dovodi do PPOV na Klačini i širenjem izuzetno neprijatnih mirisa sa tog postrojenja je nešto sa čime se žitelji dijela Obale Đuraševića konstatno suočavaju unazad tri godine od kada je PPOV počelo sa radom. 

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Tivta i Kotora
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Tivta i Kotora(Foto: Siniša Luković)

Sva uvjeravanja tivatskih gradskih čelnika da je PPOV koga je gradila njemačka firma WTE, urađeno po najmodernijim zapadnim standardima, do sada se nisu opravdala u praksi jer je život mještana na ovom dijelu obale Krtola postao gotovo nepodnošljiv, a nerijetko izuetno neprijatne mirise koji se šire na Obali Đuraševića, Slanici i na Solilima, mogu osjetiti i svi koji automobilom prolaze lokalnom cestom za Radoviće. 

Zbog toga Dubravčevići i njihove komšije kako kažu su pretrpjeli i ogromnu materijalnu štetu jer im je gotovo onemogućeno da se bave turističkim biznisom, te da im gosti nerijetko otkazuju boravak u njihovim apartmanima. 

Kažu i da su im ovako izgrađenim PPOV i njegovom priključnom mrežom narušeni uslovi života i obezvrijeđena imovina, te da su im gradski čelnici Tivta podigli i iznose poreza za nepokretnosti jer se njihove kuće, kako su kazali, nalaze u "ekskluzivnoj zoni" – na samoj obali mora.

Preporučujemo za Vas