9. maj proslavljen i u Bijelom Polju

Veliki trijumf protiv fašističke ideologije

Čestitajući Dan pobjede nad fašizmom, predsjednik Skupštine opštine Abaz Dizdarević je podsjetio na tekovine 9. maja i veliki trijumf herojski čin protiv brutalne fašističke agresije. On je istakao da je na istim princimpima građena suština savremene antifašističke Crne Gore, njene velike istorije, sadašnjosti i njene budućnosti
578 pregleda 0 komentar(a)
9. maj obilježen i u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
9. maj obilježen i u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Dan pobjede nad fašizmom, 9 maj, obilježen je danas i u Bijelom Polju, polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima u Bijelom Polju.

Ispred Opštine delegaciju su predstavljali predsjednik SO Bijelo Polje Abaz Dizdarević, predsjednik Opštine Petar Smolović i odbornica u Skupštini opštine Vesna Pavićević.

Čestitajući Dan pobjede nad fašizmom, predsjednik Skupštine opštine Abaz Dizdarević je podsjetio na tekovine 9. maja i veliki trijumf herojski čin protiv brutalne fašističke agresije. On je istakao da je na istim princimpima građena suština savremene antifašističke Crne Gore, njene velike istorije, sadašnjosti i njene budućnosti.

“Naša je dužnost da cijenimo njihov heroizam. Riječ je o izuzetno požrtvovanim ljudima koji su dali živote za svoju domovinu. Zadatak nam je i da uvijek čuvamo istinu o ovim svijetlim, nesebičnim primjerima žrtvovanja, da budemo na braniku ideala mira i slobode za koju su se oni, ne misleći o sebi samima, hrabro borili. Njihovo pamćenje je mjesto na kojem mi danas nastavljamo borbu” – kazao je Abaz Dizdarević, predsjednik SO Bijelo Polje.

Crna Gora obilježava i Dan Evrope, 9. maj, kada je prije 64 godine tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman predstavio ideju formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, preteče Evropske ekonomske zajednice i sadašnje EU.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović je, polažući vijenac, podsjetio na žrtve koju su dali sunarodnici boreći se protiv fašizma za slobodu.

"Ovo je dan pijeteta prema svim žrtvama fašizma i Dan pobjede koji slavi cijela Evropa. Ovo je dan bez posebnih i velikih riječi, ali i opomena za generacije koje dolaze da se na ovim prostorima nikada više ništa slično ne desi" - rekao je Smolović.

Proslava Dana pobjede i Dana Evrope, ove godine je, zbog epidemije korona virusa i zabrane javnih okupljanja, obilježena znatno skromnije.