Demokrate: Ekonomski plan mjera lokalne vlasti u Nikšiću će dovesti do pada zaposlenosti

Kako ističe, sve što je lokalna vlast predvidjela jeste da prolongiranje plaćanje 7-8 dažbina za 90 dana, a bez ikakvog krajnjeg i konačnog rasterećenja privrede. To nijesu, smatra Vuković, ni mrvice, a kamoli ozbiljna i efikasna pomoć
1565 pregleda 0 komentar(a)
Nemanja Vuković, Foto: Demokrate
Nemanja Vuković, Foto: Demokrate
Ažurirano: 10.05.2020. 14:36h

Najavljeni plan mjera lokalne vlasti u Nikšiću, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori, dovešće do daljeg pada zaposlenosti.

“Ono što lokalna vlast uzvraća onima koji redovnim aktivnostima i pune budžet, je ravno ničemu, dramatično ispod nivoa preduzetog od strane svih ostalih opština u Crnoj Gori i ne mogu se te mjere okvalifikovati ni kao mrvice. Prvo, nema otpisa poreskih obaveza niti drugih dažbina ni za jedan jedini cent. Drugo, nije predviđen ni jedan jedini cent za opštu interventnu pomoć ugroženim građanima. Treće, nije planiran niti jedan jedini cent budžetskih izdvajanja za radnike ili nezaposlena lica. Četvrto, nije predviđen niti jedan jedini cent za subvencije lokalnoj privredi, kako bi prebrodila krizu i očuvala radna mjesta, a mi smo predlagali subvenciju u vidu bespovratnih sredstava maloj privredi za pokriće fiksnih troškova. I peto, nema u planu lokalne vlasti ni rezanja plata lokalnim javnim funkcionerima, te će oni i dalje nastavljaju neometano i nesmanjeno konzumirati budžet”, navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuje Nemanja Vuković, potpredsjednik Opštinskog odbora Demokrata u Nikšiću.

Kako ističe, sve što je lokalna vlast predvidjela jeste da prolongiranje plaćanje 7-8 dažbina za 90 dana, a bez ikakvog krajnjeg i konačnog rasterećenja privrede. To nijesu, smatra Vuković, ni mrvice, a kamoli ozbiljna i efikasna pomoć.

“Očigledno je da lokalna vlast nije u stanju da rješava probleme, već samo da ih odlaže, ali se oni gomilaju, brzo dolaze na naplatu i to sa efektom grudve - uvećavajući se. Tako će neriješeni, a prolongirani problemi, biti veliki teret za lokalnu privredu, i odraziće se na dalji i dodatni pad zaposlenosti”, ističe Vuković.

On podsjeća da je broj novoprijavljenih nezaposlenih lica u Nikšiću za jedan mjesec veći za 500, što je skoro duplo više od broja radnika Željezare, kao i da je u februaru ove godine bilo 766 zaposlenih manje nego na kraju februara prošle godine, što ukazuje, ističe, da su strukturni poremećaji i prije epidemije lokalnu privredu Nikšića gurnuli u recesiju.

“Ako je na djelu ovakav pad zaposlenosti, a samim tim i raspoloživih dohodaka, postavlja se pitanje ko će potraživati i kupovati ono što se proizvodi? Ostaje jasno da će smanjena potrošnja i potražnja, svesti i proizvodnju na niži nivo, a usled čega će biti i sve manje angažovanih radnika u proizvodnji tih dobara, tj. biće dalji pad zaposlenosti i rast nezaposlenosti”, upozorava potpredsjednik nikšićkih Demokrata.

On smatra da planirana upotreba budžetske rezerve ima isključivo predizborni cilj, te “umjesto da se pruži pomoć svima, želi se pružiti samo šačici privilegovanih”.

“Iako godišnje iz Egalizacionog fonda prima oko šest miliona eura, lokalna vlast nije digla svoj finansijski kapacitet niti osjeća potrebu da uzvrati onima koji joj pune budžet, a to su građani kao poreski obveznici. Ovaj najavljeni plan lokalne vlasti razobličio je sve i ukazao na koje grane je spao nekadašnji privredni gigant Jugoslavije”, navodi se u saopštenju.

Vuković smatra da je “krajnje nepošteno da sredstva građana Nikšića, koji grcaju u problemima, isključivo služe za likvidnost Prve i drugih banaka, i čekaju na upotrebu za predizbornu promociju vlasti, umjesto da se stimulativno vrate privredi i građanima. Dok se na kraju 2018. godine na računima NLB banke nalazilo 3,8 miliona i Prve banke 2,5 miliona eura novca svih građana Nikšića, kao i u drugim bankama (ukupno 6,4 miliona eura suficita za 2018. godinu), u prvoj polovini 2019. kapitalne investicije su realizovane u visini svega 9,4 odsto od planiranog. Takav odnos se nastavlja i u doba ove krize - novac svih građana Nikšića nije u funkciji savladavanja krize i očuvanja radnih mjesta”, ističe Vuković.

On je pozvao aktuelnu vlast da sredstva u budžetu koja je uzela od poreskih obveznika, a nije ih utrošila, kako je kazao, za javna dobra i za poboljšanje privrednog ambijenta i uslova života svih građana Nikšić, “vrati onima od kojih su uzeta radi njihovog spasa i opstanka”.

“Naglašavamo da smo sačinili i javnosti prezentovali sveobuhvatan plan mjera za Nikšić, čije bi odbijanje bilo uvod u totalno posrnuće lokalne privrede. Smatramo da je ovih, nekoliko tankih i ekonomski sterilnih mjera koje su najavili, planirano više radi toga da Opština Nikšić ne bude prikazana kao jedina opština koja nije ništa preduzela, a to što je preduzeto iz ugla ugrožene privrede imaće gotovo nulti efekat. Upravo zato i ne čudi ovoliko kašnjenje i zaostajanje u preduzimanju mjera, koje i samo zbog toga imaju drastično utanjen potencijal. Čekati da prođu dva mjeseca nakon pojave epidemije, pa preduzeti mjere, koje ne predstavljaju nikakvo rasterećenje, vrhunac je neozbiljnosti, neodgovornosti i nesposobnosti lokalne vlasti u Nikšiću”, zaključio je Vuković.

Bonus video: